Většina velkých firem nemá nasmlouvané energie na příští rok. Nemají na to, míní Hanák ze Svazu průmyslu a dopravy. Rozdělíme jim 30 miliard a další pomoc přijde, slibuje senátor Pavera

21. září 2022

Vláda sice zastropovala ceny energií pro domácnosti, u firem ale tento krok zatím neplánuje. Místo toho rozdělí asi osmi tisícům velkých podniků kompenzace ve výši 30 miliard korun. Je tato vládní pomoc dostatečná v současné energetické krizi?

„Pro začátek určitě dostatečná je. Vláda chápe těžkou situaci velkých firem a pokud by tato pomoc nestačila, přijdou další kroky, které firmám pomohou,“ uvádí v Pro a proti senátor TOP 09 Herbert Pavera.

Čtěte také

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák chápe, jak napnutý je státní rozpočet. „Těch 30 miliard moc není, je to start a začít se nějak musí, ale musí se to dopracovat.“

„Aktivity hejtmanů i nás a otevřený dopis panu premiérovi i jeho rychlou reakci, to všechno firmy zaznamenaly. Vidí tedy, že je snaha něco řešit, oceňuji i výstup ministra Síkely 8. září na mimořádném evropském summitu, protože to je zásluha České republiky,“ chválí také Hanák.

„Každý podnik je ale jinak energeticky náročný,“ vysvětluje politik. „Sklárnám, keramickým závodům a dalším firmám narostly náklady na energie i desetinásobně. Těm vláda navíc připravuje pomoc do výše 50 procent zvýšených nákladů, a dokonce u některých výjimečně až 70 procent,“ popisuje další formu vládní pomoci firmám Pavera.

Pomoc byla nutná, průmysl živí zemi, takže vláda si musí uvědomit vážnost situace.
Jaroslav Hanák

Ani to však Hanák nepovažuje za dostatečné. „Podívejme se na okolní země, jsme nejprůmyslovější země, která má bohužel tradičně největší energetickou zátěž na průmysl. Pomoc byla nutná, průmysl živí zemi, takže vláda si musí uvědomit vážnost situace. Její řešení ale stále není dostatečné.“

„Vláda například vůbec neřeší veřejnou dopravu. Dopravci mají smlouvy s kraji a městy, mají autobusy na zemní plyn a tento veřejný zájem není nikde řešen,“ upozorňuje prezident.

Stát nemůže pokrýt veškeré financování, ale firmy mu to vrátí na pracovních místech, daních, výrobě a prodeji.
Herbert Pavera

Podle senátora toto řeší podpora malých firem se spotřebou do 630 megawatthodin. „Parlament také schválil snížení spotřební daně u nafty až do roku 2023, což by mělo také pomoci.“

„Ale pane prezidente, věřím, že tomu všemu se vláda bude věnovat a že to rozhodne 5. října, kdy bude mít noty od Evropské komise,“ slibuje Pavera.

Čtěte také

Přibližně 80 procent firem prý nemá zajištěnou elektřinu a plyn na příští rok. „Nejsou schopny smlouvy získat, ani uzavřít je na pěti-, sedminásobek ceny. Ano, je to na zodpovědnosti vlastníků, když pracovali se spotovou cenu, ale dnes je to nepředstavitelný rozdíl,“ apeluje na větší pomoc ze strany státu velkým firmám Jaroslav Hanák.

„Už dnes mají firmy možnost půjčky se zárukou státu. Ale to není řešení, protože firmy se skutečně nevlastní vinou dostaly do problémů a je dobré, když jim stát aspoň částečně pomůže. Nemůže pokrýt veškeré financování, ale firmy to státu vrátí na pracovních místech, daních, výrobě a prodeji. Proto hledáme řešení, jak firmám pomoci,“ ujišťuje senátor Herbert Pavera (TOP 09).

Poslechněte si celou debatu v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související