Významným krokem Ukrajinců je Melitopol. Dokážou tak zabránit zásobování ruských vojsk na Krymu, říká Šedivý

31. červenec 2023

Ukrajina v posledních dnech zintenzivnila svoji protiofenzivu. Na frontové linii dochází k tvrdým střetům. Podle dostupných zpráv se zdá, že Ukrajinci útočí hlavně na jihovýchodě země a u Bachmutu a naopak odrážejí ruské útoky v severněji položených místech. Ukrajincům se ale také podařilo pomocí dronů zasáhnout několik cílů v Ruské federaci včetně Moskvy. Jak významné jsou poslední události pro další vývoj?

Čtěte také

„Obecně platí, že už několik týdnů se Ukrajincům daří obcházet Bachmut ze severu, a především také z jihu, kde se zdá, že pokud budou pokračovat, tak tam Bachmut obklíčí Rusy, kteří odtud budou muset odejít. To město je teď ale už úplně zničené. Nicméně je to jeden směr, na kterém se Ukrajincům daří a který by pro ně mohl být perspektivní,“ míní Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Podle něj ale Ukrajina udělala ještě jeden zásadní krok, nejspíše ten nejdůležitější, a tím je postup Ukrajinců na Melitopol.

„To město je de facto hlavním směrem na Krym. Tam se to dá rozdělit na přehrazení komunikační linie na pevnině směrem k zabránění zásobování ruských vojsk na Krymu. A ten druhý směr je přímo krymský. V tomto případě Ukrajincům se daří postupovat a podle posledních informací zejména v oblasti Robotyne, se jim podařilo pravděpodobně dosáhnout hloubky asi 10 až 12 km do ruské obrany. Přesto ale ještě pořád nejsou na těch nejvíce vybudovaných liniích obrany,“ říká.

Nástraha minových polí

Každou chvíli se ale také objevují zprávy, že Ukrajinci narážejí na připravené pozice, zákopy, a především minová pole, přes která se velmi těžko dostává a vojákům trvá, než miny odstraní.

Čtěte také

„Minová pole, která vybudovali Rusové, jsou rozsáhlá nejen počtem min, ale i velikostí. Z tohoto pohledu to je určitý problém, který Ukrajinci budou muset vyřešit. Těch metod odstranění existuje několik. Jsou průchody, které se provádí tak, že vojáci jdou s bodákem, kterým prověřují terén před sebou, zjišťují, kde jsou miny a potom je zneškodňují. Jsou ale i mechanické odminovače nebo výbušné odminovače,“ vysvětluje.

Způsobů, jak odminovat pole několik, v každém případě ale, jak uvádí Šedivý, se jedná o velmi nebezpečnou a složitou práci.

„Je to náročné o to spíš, že není velký problém provést ze strany Rusů zaminování na dálku, což jsou miny, které jsou součástí například raket, případně dělostřeleckých granátů, které jsou vystřelené nad ten prostor, který byl odminován. Miny pak volným pádem zaminují celý ten prostor, který byl odminovaný a Ukrajinci mohou začít nanovo,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Interview Plus v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , vkry
Spustit audio

Související