Ukrajinští uprchlíci si hledají nové ubytování, nemají peníze na nájem. Z ubytovny v Rumburku odešla stovka lidí

20. červenec 2023 10:57

Na Mezinárodní organizaci pro imigraci v České republice se začali obracet ukrajinští uprchlíci, kteří nemají na zaplacení nájmu. Od července stát změnil podmínky pro vyplácení příspěvku na solidární domácnost. Lidé, kteří už nemůžou platit nájem, protože za podřadnou práci dostávají méně peněz, teď hledají levnější bydlení. 

Třeba z ubytovny v Rumburku odešla skoro stovka lidí. Většina stávajících obyvatel ale na nájem nemá a na ubytovně stoupá napětí.

Po začátku července musejí i tady uprchlíci platit nájem. „Vlastně ani nevíme, jak to máme řešit, protože drtivá většina z nich neplatí a nevím, jestli budou mít vůbec možnost zaplatit, protože nemají z čeho,“ krčí rameny koordinátor neziskové organizace ADRA Milan Bendl a dodává, že zatím nikoho z ubytovny nevyhodili.

Platit nájem nemusejí zranitelné skupiny, mezi které patří děti, senioři, matky s dětmi do šesti let, invalidé a jejich pečovatelé a také studenti.

Zvýšenou míru odchodů uprchlíků z ubytoven nebo soukromých bytů zaznamenal i Josef Obořil, který koordinuje ubytovávání uprchlíků za Ústecký kraj. V posledním červencovém týdnu se na něj s žádostí o nové ubytování obrátilo na 40 lidí.

 

Spustit audio