Výsledek vnitrostranického referenda je začátkem nové éry Pirátů, věří poslanec Jakub Michálek

16. listopad 2021

Vedení Pirátské strany získalo od členské základny silný mandát pro účast na vládě v rámci pětikoalice uskupení Spolu a PirSTAN. Do hlasování se zapojilo přes 90 procent členů a pro ratifikaci koaliční smlouvy bylo víc než 82 procent z nich. „Mám z toho radost. Říká se, že když hlasuje hodně členů, tak to dobře dopadne,“ konstatuje předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Ve vysílání Plusu doplňuje, že referendum na úrovni celé členské základny se tak osvědčilo.

Čtěte také

Výsledek vnitrostranického referenda znamená pro stranu novou éru, myslí si Michálek. „Skutečně přebíráme díl zodpovědnosti za budoucnost této země a doufám, že nezklameme.“

Pirát věří, že další spolupráce se Starosty a nezávislými (STAN) bude postavena na plnění společného programu a na koaliční smlouvě budoucí vlády.

Uznává sice, že vzájemné vztahy bude ještě potřeba vyřešit a některé věci si vyjasnit, pokud má ale spolupráce fungovat, musí být atmosféra dělná. K řešení je totiž mnoho problémů, které nemají odkladu – například epidemie covidu-19 nebo rostoucí ceny energií.

Měl jsem obavy, ale ukázalo se, že ne vždycky ten, kdo nejvíc křičí, má za sebou největší zástupy.
Jan Farský

„Není možné zastínit práci pro občany, která má být na prvním místě, nějakými vzájemnými neshodami,“ míní v pořadu Téma dne Michálek.

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský je výsledkem vnitrostranického referenda Pirátské strany také potěšen: „Měl jsem obavy, ale ukázalo se, že ne vždy ten, kdo nejvíc křičí, má za sebou největší zástupy.“

Jedním z otevřených odpůrců vstupu do vlády byl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Ten má za to, že STAN ve volbách nehrálo fér a domnívá se, že čtyři liberální poslanci z řad Pirátů to budou mít při prosazování čehokoli ve vládní koalici velmi obtížné.

Hosty byli:
Jakub Michálek, Piráti, předseda poslaneckého klubu
Mikuláš Peksa, Piráti, europoslanec
Jan Farský, STAN, místopředseda hnutí
Vratislav Dostál, politický analytik a reportér, Info.cz

V tuto chvíli se tak na stůl dostávají otázky obsazení jednotlivých ministerstev. S konkrétními jmény má budoucí premiér Petr Fiala (ODS) seznámit prezidenta Miloše Zemana ve středu.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Burdy.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související