Do jmenování nového premiéra odpovídá za rozhodnutí v pandemii Babiš, zdůrazňuje expert Pirátů

2. listopad 2021

Epidemie covidu-19 v Česku sílí, dosluhující kabinet proto zpřísnil opatření. Nově vznikající vláda se podle kandidáta na premiéra Petr Fialy (ODS) do jejich bezhlavého rušení pouštět nebude. Chce je ale analyzovat. „Vzájemná spolupráce by měla být, ideologické rozdíly by tady měly hrát menší roli než jinde,“ míní poslanec Julius Špičák (ANO). „Rozhodnutí nové vlády bude operativní, vždy k závažnosti epidemie,“ upozorňuje expert Pirátů na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Ondřej Dostál

„Na politické úrovni může rozhodnout vždy jeden. V případě pandemických opatření je to vláda jako celek, nikoliv ministr zdravotnictví. To znamená, že pokud by se nyní měl Vlastimil Válek (TOP 09) zařadit do vládního týmu, vznikla by poměrně paradoxní situace, kdy na konci dne by rozhodoval pan premiér,“ dodává Dostál.

Čtěte také

Reaguje tak na výzvu Andreje Babiše (ANO), který nabídl Válkovi, aby na přechodnou dobu převzal resort zdravotnictví. Ten to sice odmítl, ale Špičák tuto možnost připouští.

„Je to samozřejmě nestandardní postup, ale žijeme v nestandardní situaci. V rámci urychlení politického přechodu nové vlády si dokážu si představit, že by se Válek účastnil zasedání vlády. Musely by se vyspecifikovat technické parametry celého procesu. Je to na dohodě dvou politických subjektů a několika vrcholných politických osobností,“ říká lékař.

Dostáváme od vlády jen dílčí čísla

Podle Dostála je ale hlavně žádoucí, aby Válek i jeho tým dostávali kompletní data, která jsou potřeba k tomu, aby mohli efektivně spolupracovat. „Data by měl mít profesor Válek možnost dostat i od jednotlivých náměstků ministra včetně jakéhokoliv zdůvodnění,“ míní.

Čtěte také

Upozorňuje, že sám z občanské úrovně poslal před 14 dny žádost o poskytnutí informací na ministerstvo zdravotnictví a dosud nebyla zodpovězená. „Ta se právě týká klíčové otázky, kteří pacienti, v jakém věku, v jakém stádiu, v jakém čase od prodělání nemoci končí v nemocnicích a na JIP,“ popisuje.

Špičák ale tvrdí, že politici z opozice data dostávají už zhruba rok.

Julius Špičák, poslanec ANO

„Osobně dostávám každý den tolik dat, že jen čtení mi zabere asi hodinu. A předpokládám, že Válek jako člen zdravotního výboru dostává stejná. Mám pocit, že dat je dost, ale chybí tady skutečně dedikovaný analytický ústav. Chybí tak dostatečné analýzy vyplývající z prospektivních studií. To považuji za zásadní problém,“ vysvětluje poslanec dosavadní vládní strany.

Zrovna v klíčové věci, například jak moc chrání přirozená imunita po prodělání covidu, dostáváme od vlády jen dílčí čísla.
Ondřej Dostál

Dostál říká, že množství dat nerozporuje. Množství dat, které dostávají poslanci a senátoři, je podle něj značné.

„Ale zrovna v klíčové věci, například jak moc chrání přirozená imunita po prodělání covidu, dostáváme od vlády jen dílčí čísla. A to je klíčová věc, abychom na jednu stranu věděli, jak populaci dostatečně chránit, a na druhou stranu neutráceli peníze za nákladné testy u lidí, u kterých nehrozí, že se nakazí a že budou nemoc šířit,“ vysvětluje expert Pirátů na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Revoluci nelze čekat

Jakým způsobem bude vážit nový premiér a jeho tým přísnost ochrany před přenosem a otázky, jak moc omezovat provoz škol a jak zasahovat do hospodářství státu, je podle Dostála otázkou politického rozhodnutí.

Čtěte také

„Čili toto rozhodnutí bude operativní, bude vždy k tomu momentu a k té závažnosti epidemie, která zde aktuálně bude, to nelze říci předem. A za toto rozhodnutí bude odpovídat pan premiér Fiala a jeho ministr zdravotnictví až ve chvíli, kdy bude do funkce jmenován. Do té doby za toto operativní rozhodování odpovídá tým premiéra Babiše,“ zdůrazňuje.

Nemáme koaliční a opoziční odborníky a není jich mnoho. Budou se opírat o data, která máme všichni. Revoluci nelze čekat.
Julius Špičák

Podle Špičáka nelze čekat revoluci, protože se nakonec obě vlády budou opírat o stejná jména.

„Nemáme tady koaliční a opoziční odborníky, máme určité odborníky. A musím říct, že skutečných odborníků není mnoho a budou se opírat o data, která máme všichni, která jsou v současné době k dispozici. Takže úplnou revoluci nelze v žádném případě čekat,“ opakuje.

Poslechněte si celou debatu. Ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr

Související