Hejtman Kuba: Prosím všechny, aby se nechali očkovat. A to je asi tak všechno, co s tím teď můžeme dělat

2. listopad 2021

V nemocnicích je s covidem-19 už přes 1 800 lidí. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška rostou počty hospitalizovaných hlavně ve věkové skupině 30 až 50 let. Stále platí, že lůžka intenzivní péče jsou obsazená převážně neočkovanými. Efekt vakcinace je jasně vidět na počtech nově nakažených a nově hospitalizovaných, a to zejména ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, pochvaluje si hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Omezování návštěv v některých zařízeních je podle hejtmana pochopitelné.

„To, co od nemocnic potřebujeme, je, aby neomezovaly plánovanou operativní péči. Je potřeba si uvědomit, že pro každého hospitalizovaného člověka s covidem-19 je potřeba mnohem více personálu. A když pak lidé končí na ARO a JIP, často se tam o ně starají anesteziologové a intenzivisté, kteří jsou potřeba při operacích a pooperační péči,“ vysvětluje riziko zaplnění jednotek intenzivní péče covidovými pacienty.

Čtěte také

Kdyby bylo očkovaných víc, situace by byla jednodušší, uznává Kuba. Zároveň ale není rád, když vyjádření na téma pandemie vzbuzují v lidech strach:

„Nikdo dnes není schopen na sto procent určit, jak se to bude dál vyvíjet a jak se bude virus chovat. Věřím, že to zvládneme, jako jsme zvládli všechno. Prosím všechny, kteří mohou, aby se nechali očkovat. A to je tak asi všechno, co s tím teď můžeme dělat.

Nikdo dnes není schopen na sto procent určit, jak se to bude dál vyvíjet a jak se bude virus chovat.
Martin Kuba

Pokud jde o opatření končící vlády Andreje Babiše (ANO), nesouhlasí jihočeský hejtman s postupem ohledně testování žáků a studentů. Minulý týden navrhoval, aby byli v první listopadové pondělí otestováni plošně všichni školáci.

Čtěte také

Rada vlády ale rozhodla, že testovat se bude jen v osmi okresech, kde počty přesáhly hranici tří set pozitivních testů na sto tisíc provedených odběrů.

„Upozorňoval jsem na to, že až se bude 1. listopadu testovat, už nebude těch okresů osm, ale přes třicet,“ říká Kuba s tím, že jeho předpověď se beze zbytku naplnila.

„V těch dalších okresech se bude testovat zase až za týden,“ kritizuje a dodává, že reakce musí být daleko rychlejší. Ideálně v pátek určit, kde se bude v pondělí testovat, a přes víkend rozvést do škol testy.

Jestli má nastupující garnitura nějaký plán, tak o něm nevíme.
Martin Čaban

Komentátor serveru SeznamZprávy.cz Martin Čaban ale upozorňuje na to, že ani budoucí vládní pětikoalice zatím nepřišla s konkrétním návrhem na řešení situace.

„Jestli má nastupující garnitura nějaký plán, tak o něm nevíme. Hodně mluví o očkování, což je dobře, ale je potřeba si připomenout, že i kdybychom se třeba zítra úplně všichni naočkovali, tak máme před sebou pořád tři až pět týdnů setrvačného vývoje.“

Hosty byli:
Martin Kuba, ODS, hejtman Jihočeského kraje
Petr Sládek, předseda představenstva, ředitel nemocnice Uherské Hradiště
Martin Čaban, komentátor SeznamZprávy.cz

S dalším nárůstem počtu nakažených i hospitalizovaných lze očekávat až zdvojnásobení počtu pacientů na jednotkách intenzivní péče, tvrdí Čaban a připomíná, že při takových číslech se v minulosti zastavovala elektivní péče v celé republice.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio