Vyšetřování nepřítomných

2. listopad 2010

Co umí dnešní laboratoř klinické biochemie? Červená kniha v kontextu díla C. G. Junga. Světový den psoriázy.

V magazínu Ženšen se často setkáváme s diagnostickými metodami neboli vyšetřeními. Někdy i pouhý popis některých metod působí značně nepříjemně. V laboratořích klinické biochemie se ale děje pravý opak - vyšetření probíhá v nepřítomnosti vyšetřovaného. MUDr. Klára Bořecká popíše, jak vypadá současná laboratoř a co je nového v poslední době v biochemických analýzách.

Psychoanalytik Carl Gustav Jung okolo roku 1913 procházel osobní krizí, prožíval apokalyptické vize a obával se počínající psychické poruchy. Své zážitky si po dobu následujících 16 let zaznamenával do deníku, vázáného v červené kůži. Kniha ležela dlouhých 90 let v trezoru švýcarské banky, poprvé byla vydána loni ve Spojených státech. Červenou knihu i její český překlad představí Zdeněk Jančařík.

Před nedávnem jsme si připomněli světový den lupénky. Tato nemoc se také nazývá psoriáza - z řeckého slova psora, což znamená šupina nebo svědění, což jsou typické projevy na kůži. Čeští vědci ale zjistili, že psoriáza postihuje také jiné části těla. Setkáme se také s pojmem psoriatický syndrom. Tento český objev dnes připomene prof. Petr Arenberger.

I pro dnešek jsou připraveny dvě aktuální zprávy ze zahraničí: výzkum propojení mozku s počítačem a další teorie vzniku alergií.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.