Výrok týdne: „Vůči jednání ředitele BIS Koudelky jsem neměl výhrady, ale neměl by být tak často v médiích,“ prohlásil Babiš

6. srpen 2021
Výrok týdne

Ani po týdnu spekulací není jasné, kdo po 14. srpnu povede Bezpečnostní informační službu (BIS). Řediteli Michalu Koudelkovi totiž skončí současný mandát. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že v pondělí bude o obsazení postu jednat s koaličním partnerem. „Co se týče pana ředitele, já jsem neměl samozřejmě výhrady vůči jeho jednání, i když si myslím, že ředitel takové služby by neměl být, řekněme, tak často v mediálním prostoru a neměl by se chovat občas jako politik,“ uvedl.

V pátek měl o vedení BIS jednat bezpečnostní výbor sněmovny, jeho předseds Radek Koten (SPD) ale prohlásil, že pro to nemá zákonné podklady. Dlouhodobé výhrady k práci ředitele Koudelky má prezident Miloš Zeman, s nímž premiér tento týden jednal. 

Co se týče pana ředitele, já jsem neměl samozřejmě výhrady vůči jeho jednání, i když si myslím, že ředitel takové služby by neměl být, řekněme, tak často v mediálním prostoru a neměl by se chovat občas jako politik. Ale to jsme si společně vyříkali, takže to je můj názor.
Andrej Babiš (ANO)

„Miloš Zeman se chce Michala Koudelky zbavit, má s ním nevyřízené účty minimálně od kauzy novičok. Zeman chtěl po BIS, aby mu přinesla důkazy, že se v Česku novičok, kterým bylo zaútočeno na dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii, skladoval a vyráběl. Tedy aby tím Zeman pomohl verzi Ruské federace. Co víme, tak Michal Koudelka to odmítl. A jak víme, Miloš Zeman nezapomíná,“ shrnuje komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. 

Ohrožují nejasnosti o vedení BIS bezpečnost České republiky? I na to se zeptá ve Výroku týdne Lukáš Matoška svých hostů. Kromě Petra Honzejka je to také Jan Paďourek, bezpečnostní expert se specializací na zpravodajské služby a bezpečnostní hrozby z CEVRO Institutu, soukromé neziskové vysoké školy.

autoři: Lukáš Matoška , kac
Spustit audio

Související