Lukáš Jelínek: Při výběru šéfa BIS se Babiš nechová jako premiér, ale jako pštros

6. srpen 2021

Naši transatlantičtí spojenci, aniž by znali film Jáchyme, hoď ho do stroje, si při vyslovení jména Koudelka patrně říkají: „BIS? Zřejmě slušnej oddíl.“ Šéf české kontrarozvědky má pověst špičkového profesionála během devětadvacetiletého angažmá zorientovaného jak ve špionážní a analytické práci, tak v geopolitických reáliích. Jinak by sotva dostal metál od americké CIA. Ze stejného důvodu opakovaně vláda prezidentovi navrhla povýšení Michala Koudelky do hodnosti generála.

Jenže máme před volbami a chytračení pohltilo i proces výběru ředitele BIS na další pětileté období. Premiér Andrej Babiš (ANO) mohl kabinetu navrhnout, aby Koudelka, který nemá na krku žádný průšvih, dál pokračoval. Jenže on začal kličkovat.

Čtěte také

Nejprve se objevily úvahy, že by mohl být jen pověřen řízením služby do doby, než definitivně rozhodne vláda vzešlá z podzimních voleb. Pak se vyrojily spekulace, že větší šanci má Koudelkův náměstek Jan Pavlíček. Doma kontroverze nebudí a v cizině by jej mohli mít za záruku kontinuity. Jenže Pavlíček minulý týden Deníku N řekl, že by svoje jmenování odmítl.

Dalším Babišovým nápadem bylo, že si o personáliích zatím jen nezávazně pokecá se členy sněmovního bezpečnostního výboru, s nímž má stejně ze zákona povinnost konzultovat jméno vybraného ředitele. 

V tu chvíli štafetu převzal a kličkovat začal předseda výboru Radek Koten z SPD. Prý nemá ke svolání výboru zákonný podklad. Přitom jednací řád dolní parlamentní komory mu dává pravomoc svolat výbor o jeho vlastní vůli.

Čtěte také

Proč by si ale pálil za Babiše prsty? Ještě by mohl zaznít většinový hlas pro Koudelku, což se Kotenově straně s radikálním pohledem na zahraniční a bezpečnostní politiku vůbec nezamlouvá. Jednak si BIS posvítila na průnik extremismu s Okamurovou družinou a pak je tu ještě osoba Miloše Zemana, kterou mají v SPD v hluboké úctě.

Zeman proti Koudelikovi

Prezident má na Koudelku pifku oficiálně kvůli podceňování islámského terorismu. Zjevně mu ale víc vadí, že mu nepíchl v kauzách novičok, ricin a Vrbětice, i to, jak naléhavě zprávy BIS varují před pronikáním ruských a čínských zájmů do České republiky.

Čtěte také

Koudelka nadto není šedivá myš skrytá v koutě a práci zpravodajců veřejně komentuje. Jedni mu jsou vděční, že výstupy kontrarozvědky popularizuje, druzí namítají, že tajná služba má být tajná i s jejím náčelníkem. 

Koudelkova vyjádření se zalíbila především středopravicovému táboru, pročež v něm Babiš spatřuje člověka loajálního nikoli sobě, nýbrž opozici, a odmítá kvůli němu nasazovat na Hradě krk.

Dokonce se vynořily spekulace, že na poslední schůzce Zeman Babišovi pohrozil, že by také mohl zapomenout na svůj slib, že příštím premiérem jmenuje lídra vítězné strany, nikoli koalice.

BIS a její dobré jméno za hranicemi

Křeslo ředitele BIS se proto nejprve probere na pondělní koaliční schůzce předsedů ANO a ČSSD. Z obou partají zaznívají smíšené signály a stále častěji též rada, aby konečný verdikt zůstal až na příští vládě. Alibista Babiš by v tom případě vypadal jako pštros, který raději strčí hlavu do písku, než aby se postavil prezidentovi.

Láteření nad údajnou fraškou ale dost dobře nejde věřit ani demokratické opozici. Ta totiž v případě srovnatelného výběru nejvyššího státního zástupce naopak sama prosazovala, aby připadlo až budoucímu osazenstvu Strakovky.

Lukáš Jelínek

Není zase tolik institucí, které by dělaly České republice dobré jméno za hranicemi. Smutným výsledkem zbytečného předvolebního licitování nad BIS tak může být, že ona o tuto výsadu přijde a bude i na ni a její zázemí pohlíženo skrz prsty.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.