Vyplatí se vůbec v době kovidové studovat, ptá se list The Daily Telegraph

12. říjen 2020

Otázku o „výhodnosti“ studia na vysoké škole si totiž stále častěji kladou studenti anglických univerzit. Současné podobě tamního akademického vzdělání se věnuje v komentářích list The Daily Telegraph.

Čtěte také

Nováčci na univerzitách totiž platí vysoké školné, přitom často nesmí ani opustit své koleje. Kvůli covidu se vytrácí možnost vytvářet nové kontakty a objevovat různá zákoutí univerzitního života.

V nepříjemné situaci jsou hlavně ti, kterým se na kolejích šíří covid. Celé ubytovací zařízení se tak dostane do karantény, která může trvat několik týdnů. Studentům pak zbývá pouze sledování přednášek online. 

Jak ale říká jedna z nově příchozích studentek na Univerzitu v Bristolu – získat titul a mít zkušenost s univerzitou jsou dvě různé věci. Anglické univerzity navíc budou muset v příštích semestrech škrtat a doplatí na to zřejmě výuka. Vysokým školám totiž letos chybí studenti ze zahraničí, kteří běžně přinášeli vítané příjmy do univerzitních rozpočtů.

Polský nábytek poráží covid

Polští nábytkáři porážejí koronavirus, o překvapivém vývoji na polském trhu píše deník Rzeczpospolita. Ještě na jaře to přitom vypadalo, že právě výrobci nábytku budou patřit mezi nejvíc postižená odvětví ekonomiky. Tradičně úspěšný sektor polského hospodářství musel výrazně propouštět. V létě se ovšem situace obrátila.

Čtěte také

Většina polských nábytkářů začala znova nabírat zaměstnance, protože se nečekaně zvedla poptávka po vybavení domácností. Analytici oslovení deníkem Rzeczpospolita to vysvětlují tím, že hodně Poláků zrušilo plánovanou letní dovolenou v zahraničí. Ušetřené peníze se pak často rozhodli využít pro domácí rekonstrukci a nákup nového nábytku.

Polský nábytkářský průmysl je tradičně orientovaný na vývoz za hranice. Zde Polákům pomohlo oslabení zlotého ve srovnání s eurem. V letošním roce proto trh s nábytkem v Polsku trhá rekordy. Zbytek roku s sebou ale nese řadu nejistot. Například je jasné, že žádné velké nákupy nechystají polští hoteliéři. Ti naopak chystané rekonstrukce většinou pozastavili.

Volby ve Vídni

Hlavním tématem pro rakouská média jsou nedělní komunální volby ve Vídni. Hlasování ovládla Sociální demokracie, kterou podpořilo 42 % obyvatel rakouského hlavního města. Vídeň volí status quo – shrnuje výsledek list Der Standard.

Socialisté městu vládnou dlouhodobě a Vídeňané svým hlasem řekli – nic na tom, prosím, neměňte. Starostovi Michaelu Ludwigovi se v kampani podařilo zdůraznit téma bezpečí – ať už na pracovním trhu nebo v sociálním systému uprostřed nejisté doby.

Celý přehled tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související