V přepočtu na počet obyvatel Česko překonalo už i Španělsko, všímá si nárůst covid pozitivních britská BBC

9. říjen 2020

Zpravodajský server britské BBC zajímal přírůstek nemocných v posledních 14 dnech v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, a ten překonal i Španělsko. V reakci na zhoršující se koronavirovou situaci zareagovala česká vláda novými opatřeními, která zmiňují média na Slovensku, Polsku nebo v Německu.

Například mnichovské noviny Süddeutsche Zeitung informují, že v bavorském okrese Cham, který se nachází ve vládním obvodě Horní Falc, v reakci na strmý nárůst nakažených v Česku nově zavedou povinné testy pro pendlery. Oznámil to tamní zemský rada Franz Löffler z CSU.

Pendleři budou podle Süddeutsche Zeitung muset předkládat nové negativní testy každých 14 dní. Lidé pracující ve zdravotnictví potom každých pět dní. Nebude ale nutné, aby je ukazovali na hranicích každý den, ale policisté a zdravotnické úřady budou podle Löfflera oprávněni provádět namátkové kontroly.

Rada okresu Cham podle německého deníku podotkl, že rostoucí počet infekcí v Česku dopadl i na epidemiologickou situaci v německém příhraničí. Považuje ale důležité, aby hranice zůstaly otevřené. Do Horní Falci, kam okres Cham spadá, dojíždí 12 000 pracovníků z Česka. Bavorský rozhlas BR24 k tomu doplňuje, že nové opatření pro české pendlery má v německém pohraničí platit už od této soboty.

Olympiáda v Japonsku?

Pokračovat v přípravách, nebo je kompletně zastavit? Dilema, které v souvislosti s pořádáním olympijských her zmiňuje deník The Japan Times. Existují prý jen dvě možnosti – pokud hry budou, mohou zbídačené ekonomice hodit záchranné lano. Pokud ale Japonci olympiádu definitivně zruší, vyhnou se riziku, že by za rok opět řešili problémy s pandemií.

Čtěte také

Ani jedna z možností není ideální, přiznává japonský deník. V případě, že budou hry nakonec zrušeny, je tu ještě otázka, jak brzo o tom z politických, ale i ekonomických důvodů rozhodnout.

Odborníci jsou i v tomto rozdělení. Japonský premiér Jošihide Suga, spolu s tokijskou starostkou Juriko Koikeovou, si nicméně myslí, že by hry v koronavirové době mohly symbolizovat nezdolnost lidstva.

Jak píše deník The Japan Times, hlavní obava kritiků, aby se olympiáda příští rok pořádala, je jednoznačná. Do místa her se v době stále trvající zdravotní krize sjedou lidé z celého světa. Stovky tisíc atletů, trenérů, celebrit, novinářů, politiků a hlavně diváků. A i když teď v Japonsku není situace tak vážná jako na Západě, příval cizinců by tu mohl nastartovat další šíření nákazy.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Matěj Skalický, najdete v audiu.

Spustit audio

Související