Volební vítězství může mít pro Babišovo ANO hořkou pachuť, píše Deutsche Welle

5. říjen 2020

Zpráva německé stanice Deutsche Welle konstatuje, že Babišova populistická vládní strana volby vyhrála s překvapivou převahou. Premiér se přitom v posledních dnech nacházel kvůli koronavirové krizi pod velkým tlakem. Česká republika totiž po několik dní v řadě zaznamenala rekordní nárůst případů nemoci covid-19.

Čtěte také

I vítězství ale může mít pro hnutí ANO hořkou pachuť, pokračuje Deutsche Welle. Babišova strana totiž patrně narazí při hledání koaličních partnerů. Důvodem je mimo jiné i mizerný volební výsledek sociálních demokratů.

Stanice si dál všímá, že v Ústeckém kraji končí komunistický hejtman Oldřich Bubeníček. Změna na této pozici v kraji, který bezprostředně sousedí se Saskem, by mohla mít velký vliv na přeshraniční spolupráci.

V podobném duchu se nese další komentář v německojazyčném tisku. Rakouský deník Der Standard označil výsledek voleb za více než dobrý test převládajících voličských nálad. Ukazuje se prý, že ani nedávný nárůst počtu případů covidu-19 hnutí ANO – které rakouský list označuje za liberálně-populistické – nijak nepoškodil.

Ve volbách hrál roli i covid

Český boj s koronavirem byl na jaře úspěšný, v létě ale přišlo rychlé uvolnění opatření, po kterém začalo nových případů rychle přibývat. Der Standard připomíná, že náhlé změny koronavirové politiky nedávno kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO), který přílišné rozvolnění označil za chybu. Po úspěchu v krajských volbách si ale český premiér může zase „s úlevou vydechnout“, jak říká titulek komentáře.

Čtěte také

Zevrubně se českým krajským volbám věnoval lucemburský deník Tageblatt. I ten poukázal na skutečnost, že ačkoliv hnutí ANO ve volbách uspělo, jeho koaliční partneři, tedy sociální demokraté a komunisté, zaznamenali dramatický neúspěch.

Občané prý teď na pražskou vládu hledí s velkou dávkou skepse. Nemálo k ní přispělo, že vláda po počátečním úspěchu v boji s pandemií uvolnila všechna opatření a začala k šíření nákazy přistupovat poněkud lehkovážně.

Bezprostředně před volbami se prý premiér Babiš pokusil zachránit situaci a vyměnil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) za plukovníka Romana Prymulu (za ANO). Veřejnost ale podle lucemburského listu tento krok prohlédla.

Média ho ostatně převážně vykládala tak, že předseda vlády obětoval příslovečného pěšce na šachovnici. Až během vyjednávání o krajských koalicích prý uvidíme, zda se Babiš ještě dokáže prosadit.

O tom, že vládnoucí koalice slábne, svědčí i to, že může ztratit řadu křesel v Senátu. Pokud Babišova administrativa současnou krizi nezvládne, může to znamenat konec jejích ambicí na dominantní úlohu v české politice, uzavírá lucemburský Tageblatt.

Šíření covidu nekončí

A ve střední Evropě zůstaneme i nadále. Britský list The Financial Times se zabývá opětovným šířením nemoci covid-19 v regionu. Hned v prvním odstavci připomíná červnové „symbolické rozloučení“ s pandemií na pražském Karlově mostě a staví tehdejší optimistickou náladu do příkrého protikladu se současnou nepříliš povzbudivou situací.

Víc než dvě třetiny z celkového počtu zhruba 80 000 Čechů, nakažených novým koronavirem, totiž tuto nemoc dostaly až během posledních dvou měsíců. Vláda proto opět vyhlásila nouzový stav.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Miroslav Tomek, si poslechněte v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související