Petr Šabata: Nezapomínejme na toho nejdůležitějšího vítěze voleb

5. říjen 2020

Krajské volby mají jednoho vítěze, o kterém se příliš nemluví. Totiž voliče, kteří přišli v překvapivě velkém množství.

Čtěte také

Možnost rozhodovat o krajské vládě využilo přes 2 miliony 760 tisíc občanů, což je takřka 40 procent ze všech oprávněných voličů. Tedy o 5 procentních bodů víc než před čtyřmi lety. Je to druhá nejvyšší účast v historii krajských voleb, mírně za rokem 2008, kdy Jiří Paroubek (tehdy ČSSD) vyhrál vše s kampaní proti poplatkům ve zdravotnictví. To je úctyhodné.

Důležitější než statistika je výjimečný kontext: nákaza novým typem koronaviru zamávala na jaře s celou společností a její opětný nástup po prázdninách zase budí obavy. Jistěže bylo ve volebních místnostech vše zařízeno tak, aby se nikdo nenakazil, určitě bylo dobré, že lidé mohli volit na drive-in stanovištích a do zvláštních přenosných uren.

Čtěte také

Ale je možné se divit úzkosti a nejistotě, když stoupá počet nově nakažených, hospitalizovaných i úmrtí? A to není zrovna rozpoložení na to jít k volbám, natož k volbám krajským, méně atraktivním, než je hlasování o složení sněmovny a tedy o vládě, anebo o prezidentovi.

Protože nemáme průzkumy pořizované při odchodu z volebních místností, nevíme, jestli byli opatrnější starší lidé a zůstali doma – ANO získalo o 70 tisíc hlasů víc než před čtyřmi lety, ale ČSSD a KSČM jich 380 tisíc ztratily. Piráti se spíše mladším elektorátem si polepšili o téměř 300 tisíc hlasů.

Právě kvůli mimořádným okolnostem koronavirovým je celková účast naprosto výjimečná a je na místě všem voličům poděkovat.

A co politici?

S rozdanými kartami už se čile hraje. Někde jednání o koalicích dokonce skončila za pár hodin dohodou o krajské vládě.

Čtěte také

Dopady na celostátní politiku a na už začínající kampaň před volbami do Sněmovny v říjnu 2021, se nepochybně dostaví. Aktuální opoziční optimismus a řeči o spojování, ještě projdou tvrdými testy. Hnutí ANO jako opětný volební vítěz určitě jen tak nepustí taktovku z rukou.

Ale jedna věc je jasná: ČSSD a KSČM, jako koaliční a tichý člen vlády, dostaly výprask. Je tak zřejmé, že je to důsledek právě jejich vládního angažmá, a že budou muset spolupráci s Andrejem Babišem (ANO) znovu vážně posoudit. Na dlouhé manévrování přitom není moc času, pokud se nechtějí odsoudit k mimosněmovní nicotě.

Komunisté se sejdou na volebním sjezdu v listopadu, sociální demokraté mají vrcholné jednání v lednu.

Petr Šabata

Odpůrci vládní spolupráce v obou stranách mají po ruce nové silné argumenty a třeba v sociální demokracii jistě nebudou čekat až do nového roku.

Andrej Babiš přitom potřebuje partnery na potírání nákazy, schválení rozpočtu na rok 2021 s plánovaným velkým schodkem, na zrušení superhrubé mzdy a snížení daní.

Takže ty „druhořadé“ krajské volby nakonec ovlivní nejen podobu krajských vlád. A voliči v přímém přenosu uvidí, jak důležité jejich hlasy byly.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.