Vypadá to, jako by Kreml už nacvičoval Putinův pohřeb, uvažují politologové

18. listopad 2023

Podle švédského odborníka na Rusko Anderse Åslunda se v Kremlu děje cosi podivného. Často se spekuluje, že Vladimir Putin má rakovinu, Parkinsonovu chorobu anebo trpí závislostí na steroidech, kterou si vypěstoval kvůli posedlosti kulturistikou. O tom, jak doopravdy žije – a jestli vůbec ještě žije – se toho ale moc neví, píše americký politolog Jason Jay Smart pro ukrajinský server Kyiv Post.

Kreml popírá, že by Putin zemřel, ale přibývá náznaků, že se v Moskvě chystá politická změna. Åslund soudí, že Kreml používá prezidentova dvojníka, protože „se objevilo příliš mnoho podivných věcí, které nejsou pro Putina typické“.

Jestli Putin zemře a Patrušev se dostane k moci, zlikviduje všechny své soupeře, včetně Kadyrova.

Podle odborníka Putin žije „v naprosté izolaci, nejspíš kvůli snížené imunitě, zatímco mezi lidi chodí jeho dvojník a plácá je po zádech, což by skutečný Putin nikdy neudělal“.

Patrušev už řekl: Mezi lidem Ukrajiny a lidem Ruska žádná válka není, je jen otevřená agrese Spojených států.

Na ruské platformě Telegram se objevily zvěsti, že Putin měl zástavu srdce a zemřel. Tvrdil to také bývalý člen FSB Valerij Solovjev, který uvedl i přesnou hodinu a místo Putinovy smrti.

Čtěte také

V době, kdy se tyto fámy objevily, nápadně mlčel čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který rád nahrává videa sám se sebou. Nejvyšším velitelem jeho bezpečnostní služby byl jmenován jeho patnáctiletý syn Adam, což podle některých pozorovatelů znamená, že se možná chystá převzít vedení Čečenska.

Kdo na jeho místo?

Za možného Putinova nástupce je často označován tajemník Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, který si s Kadyrovem nerozumí. Jestli se Patrušev dostane k moci, zlikviduje všechny své soupeře, včetně Kadyrova, zdůrazňuje americký odborník na Kreml Mark Katz.

Už teď o Kadyrovovi kolují zvěsti, že má oteklý obličej a špatně dýchá i mluví, protože byl údajně otráven nebo trpí problémy s játry. Na veřejnosti se neobjevil od 9. října.

Čtěte také

Zvěsti o Putinově smrti posílila před několika dny i Patruševova veřejná eulogie Putina, uvedla běloruská opoziční Charta 97. Řekl, že ruského prezidenta: „unavovala 90. léta plná násilí, kdy společnost čekala řešení socioekonomických problémů a posílení národní bezpečnosti a Rusko potřebovalo vůdce, který by se soustředil na blaho lidu,“ vychválil Putina Patrušev.

Takovým vůdcem se stal Putin, který znal detailně situaci v zemi a měl jasný akční program i vizi cíle. Chápal také význam evolučního přístupu a odmítal revoluční skoky, které ruský stát vždycky oslabí. Věřil v lidi,“ pokračoval Patrušev.

Čtěte také

Åslund připouští, že „Kreml je dnes velmi izolovaný, takže toho víme mnohem méně než dřív“. Domnívá se však, že Patruševova řeč o Putinovi v minulém čase i jeho černý oblek jsou stejně jako výroky profesora Solovjeva jakýmsi nácvikem. „Vypadá to, jako by Kreml připravoval Rusko na Putinovu smrt,“ uvažuje odborník.

Patrušev navíc před několika dny přečetl prohlášení, které přičítá vinu za ruskou válku proti Ukrajině Spojeným státům, a vůbec se nezmínil o takzvaných „ukrajinských nacistech“ ani neospravedlňoval invazi.

Doslova prohlásil: „Mezi lidem Ukrajiny a lidem Ruska žádná válka není, je jen otevřená agrese Spojených států. Proto musí Rusko bránit svou zem i lid. (…) Z konfliktu na Ukrajině nemá prospěch nikdo kromě Spojených států.“

Čtěte také

Patruševův monolog nejspíš nebyl smířlivým vzkazem Ukrajině a výrazem přání se s ní usmířit. Patrušev totiž minulý týden také prohlásil, že válka na Ukrajině jen zvyšuje pravděpodobnost užití jaderných zbraní.

Ani Katz, ani Åslund si nemyslí, že Putin zemřel. Katz ale soudí, že až k tomu dojde, poznáme to podle otevřeného boje mezi nejvyššími Putinovými nohsledy, kteří spolu budou soupeřit o moc, uzavírá americký politolog Jason Jay Smart.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.