Výhled není pěkný, na jaře začnou lidé přicházet o bydlení, předpovídá Daniel Hůle z Člověka v tísni

3. září 2020

Přichází čas na bilancování. Poslanecká komise bude hodnotit programy na podporu ekonomiky, které vláda spustila ve spojení s koronavirovou krizí. 

Daniel Hůle, odborník na dluhovou problematiku ze společnosti Člověk v tísni zatím nárůst klientů nezaznamenal. Po velké vlně dotazů z března a dubna se na help linku během prázdnin obracel srovnatelný počet lidí jako v minulých letech.

Vláda nám za naše peníze koupila čas. Koncem října skončí moratorium na odložené splátky.
Daniel Hůle

Hůle varuje před nárůstem potřebných, který by mohl nastat zjara příštího roku. „Začne růst počet lidí, kteří budou přicházet o byt, pokud nedokážou dorovnat všechny své resty vůči pronajímatelům. Ten výhled není pěkný.“

Hůle kladně hodnotí razantní opatření vlády, která upravila uplatnitelné sankční mechanismy proti živnostenským i běžným úvěrům: „Musím ocenit, že během krize se napříč politickým spektrem schválila celá řada pozitivních změn trvalého charakteru.“

Čtěte také

Ochota dotahovat další změny ale podle něj pomalu slábne. „Snad se podaří dotáhnout alespoň něco. Je potřeba počítat s tím, že na jaře začne počet exekucí po letech poklesu zase stoupat. Vláda nám koupila čas a teď se bude čekat, co se stane, až opatření skončí,“ obává se odborník.

A dodává, že důsledky koronavirové krize společně s plánovanými změnami daňových parametrů – například superhrubá mzda, by mohly vést k nárůstu nerovnosti.

Zavalená komise

Členové nově vytvořené dočasné komise pro hodnocení úspěchů a neúspěchů vládních opatření pro podporu české ekonomiky, Jiří Mašek (ANO) a Vlastimil Válek (TOP09), se shodují, že v tuto chvíli rozhodně nemají nouzi o data ke zpracování.

Čtěte také

„V posledních dvou až třech dnech jsme dostali neskutečné množství dat z různých ministerstev. Ne všechna jsou ale dobře zpracovaná. Bude s tím opravdu hodně práce,“ shrnuje Vlastimil Válek.

Co se týká podkladům k nejvelkorysejšímu vládnímu programu COVID III, přes který mělo jít podle ministerstva průmyslu do ekonomiky až 500 miliard korun, chybí Válkovi důkazy o tom, že jednotlivé osoby skutečně slíbené peníze dostaly: „Našel jsem obrovské množství údajů, ale málo faktů.“

Jiří Mašek se k programu COVID III nechtěl blíže vyjádřit. Studoval totiž hlavně údaje z oblastí, kterým ze své pozice lékaře lépe rozumí.

S celkovým fungováním komise jsou ale oba poslanci zatím spokojeni. „Složení je vyvážené. Jsme tam tři lékaři, ale i kolegové z hospodářského výboru. Komise na mě působí vyváženým a apolitickým dojmem,“ uzavírá Mašek.

Hosty byli:

Jiří Mašek (ANO): poslanec, člen dočasné sněmovní komise pro hodnocení účinnosti vládní pomoci v rámci COVID, člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví

Vlastimil Válek (TOP 09): poslanec, člen dočasné sněmovní komise pro hodnocení účinnosti vládní pomoci v rámci COVID, člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví

Eva Svobodová: generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Daniel Hůle: odborník na dluhovou problematiku ze společnosti Člověk v tísni

Poslechněte si audiozáznam celého speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související