Všeobecná výstava skončila s obrovským dluhem

18. květen 2021

15. května 1991 byla na Výstavišti v pražských Holešovicích otevřena Všeobecná československá výstava. Krátce po sametové revoluci měla světu ukázat, že Československo se má stále čím pochlubit. Navštívilo ji na 2,5 milionu lidí, přesto nakonec skončila obřím dluhem.

Přímý přenos ze zahájení výstavy odvysílaly rozhlasové stanice Československo i Praha. Organizátoři výstavy se před 30 lety chtěli vyrovnat slavné Jubilejní zemské výstavě, která v Praze proběhla tehdy právě před sto lety. 

Čtěte také

Na všeobecné se, podobně jako na té jubilejní, prezentoval průmysl i obchod. Objevila se tu v té době ještě nedostatková západní elektronika nebo zahraniční auta.

Byly tu expozice věnované zemědělství či dopravě. Probíhaly kulturní i sportovní akce a předváděla se řada gastronomických podniků.

Přesto návštěvnost nebyla taková, aby pokryla náklady, takže za ní zbyl dluh téměř 1,5 miliardy korun. Společnost pro uspořádání výstavy upadla do insolvence a Výstaviště získala slovenská společnost Incheba.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté Mileny Štráfeldové. 

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.