Češi pro EXPO 2020 vymysleli oázu, pro niž získají vodu ze vzduchu za pomoci solární energie

2. leden 2021

Jak rostou kořeny rostlin v pouštním písku – i to uvidí návštěvníci českého pavilonu ve speciálním tunelu na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Pandemie koronaviru odložila přehlídku na letošní rok. Práce v areálu pokračují a organizátoři stále počítají s pětadvaceti miliony návštěvníků. Půjde o dosud největší podobnou akci v arabském světě.

Generální komisař české účasti na výstavě Expo 2020 Jiří František Potužník připomíná, že Spojené arabské emiráty se částečně uzavřely a nebylo možné do nich dostat ani potřebný materiál.

Voda v poušti? Ze vzduchu!

„Budova pavilonu je kompletní asi z pětasedmdesáti procent. Technologii S.A.W.E.R., která vyrábí vodu ze vzduchu s využíváním solární energie, jsme spustili v provizorním režimu. V únoru by se kolem pavilonu měla objevit zahrada, kterou vysází Botanický ústav Akademie věd České republiky,“ popisuje.

Čtěte také

Jádrem české expozice bude ukázka toho, jak lze jen s pomocí solární energie získat uprostřed pouště ze vzduchu vodu a zavlažovat s ní rostliny. „Naším cílem je sto litrů denně, abychom získali napajedlo, případně zdroj vody pro malou oázu. Chceme, aby systém v poušti běžel čistě na solární pohon,“ vysvětluje docent Tomáš Matuška ze strojní fakult ČVUT.

Divácky atraktivní oáza

Botanický ústav Akademie věd České republiky k tomu vyvíjí systém zadržování vody a živin v písčité půdě kolem kořenů rostlin: „Bude to takový tunel, kterým se dostanete pod poušť a zespodu uvidíte, jak rostou kořeny, jak prosakuje zelená suspenze řas a jak se humusoidní látky dostávají pískem dolů. Věříme, že to bude i divácky atraktivní,“ těší se docent Miroslav Vosádka z Botanického ústavu.

Spustit audio

Související