Volby v karanténě? Nemělo by se vytratit, že se člověk musí zvednout a někam dojít, věří Kupka (ODS)

4. srpen 2020

Ve středu se zástupci stran sejdou s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), aby znovu prodiskutovali nové varianty hlasování pro ty občany, kteří by mohli být na podzim v karanténě. Ze schůzky má vzejít novela volebního zákona, kterou by vláda mohla schválit ještě v srpnu.

„Je důležité, že stát přichází s návrhem, jak vyřešit případnou karanténu většího množství lidí. Volali jsme po tom – navrhovali jsme hlasování prostřednictvím mobilních volebních komisí,“ říká poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka.

Jménem občanských demokratů dodává, že strana vítá i variantu voleb drive-in. Za třetí kompromisní možnost považuje Kupka vznik speciálních okrsků, které by tvořily například domovy pro seniory. Ty by měly speciální režim.

Čtěte také

Tak jako ostatní opoziční uskupení, má i ODS podle Kupky problém s variantou volby v zastoupení, kterou vidí jako protiústavní.

Každý občan by měl volit za sebe, myslí si Kupka: „Z volby by se neměla vytratit bezprostřednost: že se člověk musí zvednout a musí dojít do volební místnosti. Je to do jisté míry společenská událost a nesporné vyjádření toho, že tomu člověku záleží na tom, jak se bude vyvíjet jeho obec, kraj nebo stát. Je to vyjádření vlastní odpovědnosti.“ 

S protiústavností voleb v zastoupení sice náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy Petr Mlsna nesouhlasí, uznává ale, že pokud k návrhu není elementární politická podpora, nemá smysl ho prosazovat na sílu“.

Volba z auta 30. září

V případě volby drive-in, tedy hlasování z vozidla, je v plánu stanovit volební dny na 30. září a 7. října, zatímco oficiálně jsou volby vyhlášeny na 2. a 3. října. Legislativně je věc vyřešena už v jednorázovém zákoně, který vznikl v souvislosti s doplňovacími volbami na Teplicku, tvrdí Mlsna.

Čtěte také

„Je potřeba pouze ve speciálním zákoně upravit pravomoc prezidenta republiky, aby mohl vyhlásit změnu volby pro drive-in na 30. září.“

„Co se týká změny volebního zákona, která by měla umožnit Čechům hlasovat formou mobilních volebních komisí, drive-in nebo v rámci speciálních okrsků, časově jsme na tom velmi dobře. Předpokládáme, že už 1. září by tento zákon mohl být publikován ve sbírce zákonů,“ uklidňuje náměstek ministra vnitra

Jüptner: Potřebujeme korespondenční hlasování

Přestože návrh na změnu volebního zákona zřejmě proběhne hladce, politolog Petr Jüptner upozorňuje, že jde o řešení z nouze: „Všechno ukazuje na to, že opravdu potřebujeme korespondenční volbu.“

Čtěte také

Ta by situaci řešila elegantně a byla by využitelná i do budoucna, myslí si Jüptner.

„Ministerstvo vnitra mělo vyvinout větší tlak na zavedení korespondenční volby právě speciálně v situaci s onemocněním covid-19. Zatím vidím ve volebních otázkách velký konzervatismus. To je jedna věc. Druhá věc je, jak se to politickým stranám nabídne. Strany mají logicky obavu, co to udělá s jejich elektorátem a jak to volby ovlivní. Myslím ale, že obavy jsou zbytečné,“ dodává politolog.

V audiozáznamu si můžete poslechnout celou debatu Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související