Petr Hartman: Podzimní volby s koronavirem, zatím ve stylu dobrého vojáka Švejka

29. červenec 2020

Volby budou, víc vám neřeknu. Dal by se parafrázovat výrok dobrého vojáka Švejka. Týká se krajských a senátních voleb naplánovaných na letošní říjen.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

To, že se někdy uspořádat musí, nelze zpochybnit. Alespoň v demokratické zemi patří jejich pravidelné konání k základním principům fungování státu. V tuto chvíli však neexistuje stoprocentní jistota, že se uskuteční ve vyhlášeném termínu.

Čtěte také

Šíření koronavirové nákazy je totiž nevyzpytatelné. Nelze tudíž zaručit, že se ji podaří udržet pod kontrolou natolik, aby nebylo nutné přijmout razantní celoplošná opatření. Ta by mohla utlumit život v zemi a vynutit si posunutí už vyhlášených voleb o několik týdnů, či dokonce měsíců.

Je to sice v tuto chvíli varianta velmi málo očekávatelná, přesto není úplně vyloučená. S vyšší pravděpodobností lze počítat s tím, že v některých místech budou lidé nuceni setrvat v karanténě. Do volebních místností se tak vypravit nebudou moci.

Ještě před několika dny to odpovědné politiky a úředníky příliš nezajímalo. Jako by vše ponechali osudu a spoléhali na štěstí. Patrně doufali, že takovýchto lidí nebude příliš. Jejich neúčast nepovede k soudním sporům a k následnému zrušení výsledků voleb. Alespoň výroky o tom, že změnit zákon se nestihne a že se nedá nic moc dělat, to dokazovaly.

Víc vám neřeknu

Nechuť vycházela z neochoty umožnit takovýmto lidem korespondenční hlasování. To by totiž otevřelo prostor k účasti ve sněmovních a prezidentských volbách také občanům pobývajícím v zahraničí. Což by pro některé strany nemuselo být výhodné. Je tudíž pravděpodobné, že by korespondenční volba neprošla. Lidé v karanténě by tak měli smůlu.

Čtěte také

Nakonec jim snad politici vyjdou vstříc. Jak konkrétně, to se ještě neví. Vybírají z několika návrhů. V případě lidí, kteří z nařízení hygieniků budou v karanténě, by mohlo jít o hlasování z automobilu, vytvoření zvláštních volebních okrsků, speciálních docházkových komisí, nebo volbu prostřednictvím vybraného zástupce. Ve stylu výroku Švejka – lidé v karanténě budou volit. Jakým způsobem, to vám neřeknu.

Naopak už nyní lze tvrdit s jistotou, že kdo nestihl podat kandidátku, má smůlu. Termín vypršel v úterý odpoledne. Z podaných přihlášek je zřejmé, že lidé budou vybírat z menšího počtu kandidátních listin než před čtyřmi lety. Kolik jich konkrétně bude, to vám nepovím. Do půlky srpna totiž budou podané kandidátky překontrolovány. Existuje tudíž možnost, že některé z nich budou vyřazeny.

Petr Hartman

Nemělo by jít však o zásadní změny. Na výsledek voleb budou mít určitě menší vliv, než případné omezení účasti občanů z důvodu karantény. Což stále hrozí, protože parlamentem bude muset projít novela příslušného zákona. Jakou bude mít podobu, to záleží na dohodě politických stran. Zkrátka hlasovat se o ní bude, víc vám neřeknu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio