Vítězství Nizozemce Wilderse je i naše selhání. Je to budíček, shodují se senátoři Láska a Hraba

29. listopad 2023

Volby v Nizozemsku vyhrál politik, který otevřeně požaduje vystoupení země z Evropské unie. Přestože bude mít Geert Wilders zřejmě hodně práce se složením vládní koalice, na protiunijní rétoriku údajně nezanevře. Jaké dopady to bude mít na evropskou politiku? V Pro a proti diskutují senátoři Zdeněk Hraba z klubu ODS a TOP 09 a Václav Láska, předseda klubu SEN 21 a Pirátů.

Čtěte také

„Největší nebezpečí vidím ve vztahu k Ukrajině. Protože jedním z Wildersových témat bylo zastavit pomoc Ukrajině. A to už máme i Maďarsku, které bojkotuje společné rozhodování Unie,“ myslí si senátor Láska.

Přiznává ale, že šlo o zřejmě nejslabší narativ a voliči se zřejmě podle něj zřejmě nerozhodovali. Důležitější bylo například zemědělství a chov skotu.

Odchod z EU?

Senátoři také vnímají odchod Nizozemska z EU jako nepravděpodobný. „Protiunijní rétorika vycházela ze stávající migrační politiky, a to, myslím, bylo rozhodujícím tématem nizozemských voleb,“ říká senátor Hraba.

Čtěte také

Hlasy, které proti EU protestují se teď mohou začít násobit. „Samotný premiér Wilders snad tolik škody nenadělá,“ upozorňuje Láska. K větší proměně mezinárodní politiky by podle něj mohlo dojít, kdyby byly podobné výsledky voleb zároveň v Německu, Francii nebo Rakousku.

„Vítězství Geerta Wilderse je budíček jak pro konzervativce, tak liberály,“ vnímá Hraba. Nizozemská konzervativní pravice prý ustoupila ze svých hodnot a uvolnila tím Wildersovi místo. „Úkolem konzervativních stran je prosazovat konzervativní myšlenky konzistentně a vysvětlovat je.“

Čtěte také

Láska vnímá Wildersův úspěch mimo jiné jako prohru vlastního politického diskurzu. „Kdyby demokratičtí politici dokázali lidem vysvětlovat, co dělají, proč dělají, dokázali vysvětlovat migrační politiku a řešit ji, nebo kdyby alespoň přiznali chybu, že to nezvládli a že to teď napraví, tak by Wilders nikdy nevyhrál. Jeho úspěch je i naše selhání.“

„Geert Wilders bude muset vládnout v koalici,“ upozorňuje Hraba. Bude tak muset přistoupit na řadu kompromisů. Senátoři proto míní, že o skutečném dopadu na evropskou politiku bude možné uvažovat až po sepsání programového prohlášení vlády.

Poslechněte si celou diskusi. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , fos
Spustit audio

Související