Víc lidí na představeních a nižší DPH pomůžou divadlům i hudebníkům, věří ministr Zaorálek

3. červen 2020

Do divadla a kina nebo na koncert může od pondělí 8. června přijít i 500 lidí najednou. Zatímco v kinech změnu pocítí diváci okamžitě, protože jim na pokladně prodají jakýkoliv lístek do sálu, dopad vládního uvolnění na divadla bude pomalejší. 

Čtěte také

Část divadelníků totiž na změnu zareaguje až o prázdninách na svých letních scénách, nebo v srpnu, kdy některé scény zahájí s nadcházející divadelní sezónu.

„Je to docela zásadní změna. Jsem rád, že se to podařilo s hygieniky dohodnout, i když nejvíc asi vděčíme nízkým počtům nových nakažených,“ hodnotí vládní uvolnění pro kulturní akce šéf rezortu Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Pořadatelé zrušených akcí můžou až do příštího podzimu odložit vrácení peněz za vstupné. Kultuře má pomoci i to, že diváci budou moci požádat organizátory náhradou za peníze o poukaz na náhradní nebo odloženou akci.

Snížení DPH na vstupenky

Ministerstvo kultury chystá i další pomoc. „Teď se projednává balík opatření, ve kterém počítáme se snížením DPH na vstupenky z 15 na 10 %, to mi připadá podstatné,“ říká Zaorálek ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Ani to ale nemusí stačit: o větší pomoc od vlády volá třeba hudební průmysl nebo knihkupci. „Není to jednoduché, těch žádostí je příliš mnoho. Jednání s ministerstvem financí a průmyslu jsou složitá i proto, že už nejde pouze o kulturu, ale také o různé oblasti byznysu,“ připouští ministr kultury.

Pro mě bylo klíčové prosadit to, co se teď daří: zvětšovat počet lidí, kteří mohou navštívit představení nebo koncert. Později v červnu bychom chtěli zvýšit počet návštěvníků na tisíc.
Lubomír Zaorálek

Přijde 500 lidí do kina?

Pro kina znamená možnost pořádat kulturní akce pro 500 lidí to, že nově mohou prodávat lístky na všechna místa v sálech.

„Asi neprodáme hned všechny sály, návrat diváků je pozvolný a ne každý chce sledovat film v masce nebo roušce. Uvolnění se nám ale bude hodit hlavně u menších sálů pro 50 lidí, kde jich zatím mohlo být jen 12, a byly neustále vyprodané,“ očekává Ivo Anderle, ředitel společnosti Aerofilms, která provozuje kina v Praze, Brně a Hradci Králové.

Podle Anderleho teď do kin, která provozuje jeho společnost, chodí jen asi 10 až 15 % diváků oproti loňskému květnu. „Krize ještě není za námi,“ dodává. 

Čtěte také

Některé kamenné scény se nechystají upravovat svůj stávající program a režim už v červnu. „Nemůžeme plánovat prodej vstupenek týden dopředu, nechceme uvádět diváka v chaos kvůli aktuálním změnám,“ vysvětluje ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava. Jeho soubor začne naplno hrát až v srpnu.

Jiné soubory ale chystají představení na letních scénách, a tam rozšíření počtu návštěvníků vítají. Týká se to například Letních shakespearovských slavností nebo Národního divadla v Brně.

Vládní uvolnění, které do divadel od 8. června vpustí až 500 diváků najednou, ovšem veřejnost naplno ocení až v srpnu. Právě na druhý prázdninový měsíc totiž některé soubory předsunuly start nové divadelní sezóny a plánují tam nahrazovat část zrušených představení.

Galerie asi čekají hlubší změny

Výpadek ve financování a návštěvnosti teď pociťují také galerie. „To je zvláštní téma, to se nedá vyřešit jenom tím, že jim dodáme peníze na nákup nových děl,“ reaguje Zaorálek na návrh opozice, která mluví o navýšení fondů pro galerie a knihovny.

Čtěte také

„Je otázka, jestli se, co se týče galerií, budeme vracet úplně přesně k tomu provozu, jaký jsme znali před koronavirem. Píše se o tom i ve světě. Do galerií totiž mířilo hodně zahraničních turistů, a tohle se zřejmě tak rychle obnovovat nebude,“ dodává ministr.

Celý speciál o dopadu vládních opatření na českou kulturu si můžete poslechnout v audiu nahoře. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související