Veronika Lefrancois: Umělou rukou proti očkování

12. prosinec 2021

Co se týče kreativity a originálních výtvorů, jsou Italové proslavení po celém světě v mnoha oblastech, ať už se jedná o umění, design, nebo módu. Jeden příklad italské důmyslnosti přitáhl pozornost médií zrovna před několika dny. Nicméně autorovi originálního nápadu se zřejmě nedostane žádného ocenění – spíše naopak.

Nápaditá myšlenka spočívala totiž v tom, jak obalamutit personál vakcinační kliniky v severoitalském městě Biella. Sedmapadesátiletý muž, povoláním zubař, se tam dostavil, aby se nechal naočkovat první dávkou vakcíny proti covidu-19, ale zdravotní sestře nastavil paži vyrobenou ze silikonu.

Čtěte také

Ne že by byl tělesně postižený – umělou ruku si pořídil právě za tím účelem, aby se mu sérum nedostalo do těla. Vyhnul by se tak očkování, a přitom získal kýžené potvrzení o bezinfekčnosti, bez kterého se v poslední době v Itálii těžko vede normální život.

Myslím, že v tomto případě se už ani nedá mluvit o italské kreativitě. Je to spíše „furberia“, do češtiny přeloženo jako prohnanost, kterou Italové sami považují za jednu ze svých národních vlastností a kterou mají možná společnou s mnoha českými švejky.

I odpůrci začínají měnit názor

Zdravotní sestra se umělou rukou samozřejmě nenechala oblafnout a podvod nahlásila na policii, která na zubaře podala žalobu. Kromě toho byl vyloučen z registru stomatologů, pro nerespektování deontologické etiky.

Čtěte také

Antivaxer se přiznal, že k podvodu přistoupil, aby mohl vykonávat své povolání. Očkování je totiž v Itálii povinné pro všechny pracovníky ve zdravotnictví a ve školství, ale nyní se bez něj neobejde, kdokoliv by chtěl třeba jen poobědvat v restauraci.

Základní „green pass“ se vystavuje na základě očkování, prodělání covidu-19, ale také negativního testu. Toto potvrzení ale už na mnoha místech nestačí. Do restaurací, barů, pro vstup na přestavení nebo na sportovní události je teď zapotřebí vykázat se takzvaným „super green pasem“, tedy už jen potvrzením o očkování nebo prodělání nemoci. Původní potvrzení, které uznává i negativní testy, prozatím ještě stačí pro vstup do zaměstnání a do dopravních prostředků. Musím dodat, že se nejedná jen o formální byrokratická nařízení. V městských autobusech se opravdu green pasy kontrolují a u vchodu do zaměstnání je také ukazujeme každý den.

Čtěte také

Itálie je jednou z evropských zemí s nejvyšší proočkovaností proti covidu. Uvádí se, že přes 85 procent populace nad 12 let obdrželo dvě dávky vakcíny. Stále přísnější opatření jistě přispívají k tomu, že i přesvědčení odpůrci vakcín začínají měnit názor.

Před nedávnem italskou veřejnost překvapilo oznámení jednoho z čelních představitelů hnutí antivax. Poté co byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu, Lorenzo Damiano z Trevisa publikoval na internetu své obrácení na víru ve vědu a ohlásil, že se co nejdříve nechá naočkovat. Nicméně i na Apeninském poloostrově stále přežívají italští švejkové, kteří se s větším či menším úspěchem snaží systém obelstít.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio