Veronika Lefrancois: Itálie spouští účtenkovou loterii

31. leden 2021

Ti, kteří nějakou dobu pobývali v Itálii, se pravděpodobně setkali s pojmem „Saltare lo scontrino” ve významu vynechat účtenku, tedy zaplatit hotově bez účtenky.

Může se vám to poštěstit například v restauraci, kde vás už majitel dobře zná a věří, že to na něj nepovíte. Podobná aktivita je samozřejmě výhodná pro obě strany: zákazník poobědvá za levnější peníz a majitel se vyhne placení daní. Jediný, kdo na tom tratí, je stát.

Čtěte také

Italské ministerstvo financí odhaduje, že kvůli daňovým únikům země ročně přichází o 109 miliard eur. Vláda se únikům už po dlouhá desetiletí snaží zamezit, ale i přes jisté pokroky mají Italové stále ve zvyku platit především hotově a to znesnadňuje práci daňovým kontrolorům. Naproti tomu placení kartou zanechává stopu a úřady je mohou snadno vysledovat. Z toho důvodu se italská vláda rozhodla k zajímavému kroku: odměňovat občany, kteří v obchodech použijí platební kartu. Na tento plán, nazvaný Cashback Italia, vyčlenila přes 4 a půl miliardy eur na tento a příští rok.

Úspěch od prvního dne

Nová iniciativa má za úkol nejen zamezit daňovým únikům, ale také dodat vzpruhu italským drobným obchodníkům zasaženým pandemií. Finanční restituce deseti procent bude totiž poskytnuta pouze těm, kteří za šest měsíců provedou přinejmenším 50 plateb kartou do maximální výše 1500 eur na osobu, a to ve fyzických obchodech. Tímto způsobem mohou jednotlivci od státu zpětně získat až 300 eur za rok.

Aplikace Cashback zaznamenala okamžitě velký úspěch u populace. Hned v prvních dnech si ji stáhlo přes 7 milionů Italů. Přitom to trvalo více než pět měsíců, než si stejný počet osob stáhnul aplikaci Immuni, italskou verzi eRoušky, která má hygienikům pomáhat při dohledávání případů nákazy nemocí covid-19.

Účtenkovka po italsku

Součástí nového stimulačního plánu je také „loterie účtenek“. Mohou se jí účastnit všichni, kdo provádějí, ale i přijímají elektronickou platbu. Díky ní se vygenerují virtuální lístky do loterie, která účastníkům slibuje různé hodnotné ceny.

Program Cashback má ovšem i své kritiky. A mezi nimi je také Evropská centrální banka. Ta poukazuje na to, že vlády by měly mít zcela neutrální postoj k tomu, jakým způsobem občané jejich zemí platí své nákupy. Asociace firem a podniků k tomu dodává, že velká část Italů už tak jako tak svou platební kartu použije alespoň padesátkrát za půl roku, a že je tedy nový program nebude motivovat k tomu, aby utráceli více.

Další problém je, že daňové úniky jsou nejběžnější u poskytovatelů služeb, jako jsou třeba instalatéři, stavbaři nebo i lékaři, a ti mohou nabídnout větší slevu, než jakou umožňuje program Cashback.

Vládní opozice zároveň namítá, že fondy, které vláda na tuto iniciativu vynakládá, jsou zcela neúměrné tomu, jak malé částky v ní jednotliví občané mohou získat.

Ať tak či onak povzbuzováním elektronických plateb se vláda snaží o modernizaci Itálie, země, která v oblasti digitalizace ještě stále zaostává za mnohými svými evropskými sousedy.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související