Veronika Lefrancois: Itálie zjednodušuje byrokracii

11. červenec 2020

Aktuální statistiky ukazují, že ekonomická krize doléhá na Itálii silněji než na ostatní evropské země a že propad hrubého národního produktu bude letos větší, než se očekávalo. 

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Vláda se tedy v posledních týdnech horečně snaží hledat řešení, jak zmírnit dopady krize na ekonomiku v zemi. Problémů k řešení je samozřejmě mnoho, ale jedno téma se v posledních dnech ocitlo v centru pozornosti.

Čtěte také

Jde o příslovečnou italskou byrokracii, kterou mnozí považují za brzdu hospodářského růstu a která je zdrojem frustrací mnoha obyvatel Apeninského poloostrova. Nyní italská vláda přijala takzvaný „dekret o zjednodušení“, což je soubor opatření, jejichž účelem je usnadnit administrativní procesy ve státní správě pro podniky i jednotlivce.

Podle světové banky se v indexu snadnosti podnikání Itálie řadí na 58. místo, daleko za své evropské partnery. Tento index bere v úvahu administrativní překážky při zakládání firem, vyplňovaní daňových přiznání nebo plnění kontraktů.

Někteří mají za to, že italská záliba v byrokracii je výsledek dlouhého historického vývoje státní legislativy, jejíž kořeny sahají až do doby starých Římanů. Jiní tvrdí, že komplikované zákony, pravidla a výnosy jsou nezbytné v boji proti korupci.

Strach z podpisu

Ať tak či onak, Italové údajně stráví v průměru dva pracovní týdny v roce vyplňováním formulářů nebo ve frontách na úřadech. Byrokracie je náročná nejen na čas, ale i na peněženku. Ke každému úkonu je třeba zakoupit patřičný kolek nebo známku. Přitom se vyplýtvá spousta papíru, protože digitalizace zatím na italských úřadech není příliš v kurzu.

Čtěte také

Mnozí Italové na zdlouhavé procedury nakonec rezignují a na vyřizování administrativy si najmou prostředníka. V Itálii existuje dokonce profese takzvaného faccendiere, jehož náplní práce je právě shánění správných formulářů, jejich vyplňování a vyřizování byrokratických záležitostí na úřadech.

Vláda je přesvědčena, že k modernizaci země a rozproudění upadající ekonomiky je nezbytné urychlit řadu administrativních procesů. Premiér Giuseppe Conte dokonce prohlásil, že nový dekret o zjednodušení je „matkou všech reforem“. Bude se týkat především veřejných zakázek a tendrů, pro které mají být usnadněny postupy schvalovacího řízení.

Dosud se mnozí státní úředníci obávali, že pokud schválí projekt bez patřičného ověření a kontrol, dostanou se později do problémů a budou třeba obviněni ze zneužití úřední pravomoci.

Čtěte také

Tento „strach z podpisu“, jak to nazval premiér Conte, by teď měl být odstraněn. Předseda vlády ovšem zdůraznil, že nový dekret v žádném případě neznamená, že by stát zmírnil svou ostražitost vůči korupci.

Itálie byla dlouho považována za jednu z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě. Nicméně situace se rok od roku zlepšuje právě díky tomu, že se vláda aktivně snaží korupci předcházet.

Národní protikorupční úřad úzce spolupracuje s ministerstvem hospodářství a má za úkol kontrolovat veškeré operace ve státní správě i průběh schvalování státních zakázek. Obezřetnost v této oblasti je rozhodně na místě. Je však třeba najít správnou rovnováhu mezi ostražitostí a náročnou a zdlouhavou byrokracií.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio