Veronika Lefrancois: Covidové časy mění v Itálii víno na dezinfekční gel na ruce

10. říjen 2020

Když se člověk přistěhuje do Itálie z Francie – to je můj případ –, často bývá vystaven debatám o tom, kde se jí a kde se pije lépe, jestli ve Francii, nebo v Itálii.

Zatímco Francouzi si podobná srovnání vůbec nepřipouštějí, Italové rádi s hrdostí poukazují na gastronomické zvláštnosti, ve kterých vynikají nad svými severními sousedy.

Čtěte také

Mezi témata, která mohou rozpoutat vášnivé spory, spadá nepochybně víno. Po konfrontaci o rozdílech mezi Bordeaux a Chianti Ital většinou vítězoslavně připomene, že co se týče množství vyprodukovaného vína a jeho vývozu do zahraničí, Itálie už před pár lety Francii porazila. Na tuto poznámku Francouz typicky jen pokrčí rameny. Protože jakou váhu může mít v této oblasti argument o kvantitě?

S výrobou vína průměrně přesahující 48 milionů hektolitrů ročně zaujímá Itálie první místo ve světovém žebříčku. Nicméně letošní koronavirová krize postihla těžce italské vinaře i vývozce vína. Pandemie srazila světovou poptávku na nejnižší úroveň za posledních 30 let.

Skutečnost, že letos došlo k propadu vývozu prozatím jenom o 4 procenta, je výsledkem nebývalého zájmu o italské víno v prvních dvou měsících roku, především ve Spojených státech a ve Velké Británii. Američané se předzásobili z obavy před narůstajícími daněmi uvalenými na evropské zboží a Britové zase ze strachu před ekonomickými následky brexitu.

Plné sudy ve sklepích

Přesto ale se v následujících měsících 40 procent italských výrobců vín po létech prosperity ocitlo ve finančních nesnázích. Situace je složitá, protože lidé na celém světě v době pandemie chodí méně do restaurací a barů a mají strach z uzavřených prostor. Ubylo i velkých rodinných a firemních oslav a v mnoha zemích dochází k novým restrikcím, které způsobují snížení konzumace vína.

Čtěte také

Vinobraní je momentálně v plném proudu a zatím to vypadá, že rok 2020 bude patřit k těm lepším, co se týče kvality i kvantity vína. Otázkou ale zůstává, co si vinaři počnou se zásobami? Sklady a sudy ve sklepích jsou ještě plné neprodaného vína, a přitom je třeba vytvořit prostor pro letošní úrodu.

Někteří vinaři tedy po dlouhém váhání přistoupili na neobvyklý návrh vlády. V červnu byl totiž přijat dekret, který povoluje, aby bylo 70 milionů lahví přebytečného vína přeměněno na dezinfekční gel na ruce. Ten je, jak se zdá, v dnešních dnech potřebnější než víno. Zatímco v normální době by podobné rozhodnutí bylo zcela nemyslitelné, covidové časy nutí výrobce i k takto bolestivým opatřením.

Dopad letošní pandemie na ekonomiku, stejně jako i na náš způsob konzumace, budou vinaři zřejmě pociťovat po dalších několik let – a to jak v Itálii, tak ve Francii.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio