Veronika Lefrancois: Florenťané opět využili vynálezu z časů moru

9. leden 2021

Společenské odstupy a jiná preventivní opatření proti šíření infekce nebyly vynalezeny v roce 2020.

Vzhledem k tomu, že lidstvo bylo navštěvováno epidemiemi po celou dobu své existence, lidé už v minulých staletích hledali způsoby, jak omezit osobní kontakty, a tím i rozšiřování nákazy. Během současné covidové pandemie obyvatelé italské Florencie znovuobjevili jedno takové opatření z minulosti.

Čtěte také

Když se v květnu po dlouhé karanténě znovu otevřely restaurace a bary, Florenťanům se naskytla příležitost využít takzvaných „buchette del vino“ neboli „dírek na víno“. Jedná se o několik staletí starou florentskou tradici servírování vína malým otvorem ve zdi, o velikosti vinné láhve. Už v době renesance mnozí florentští aristokraté vlastnili vinice v nedalekém Chianti. A aby se vyhnuli daním z prodeje alkoholu, často je prodávali pokoutně přímo ze svých sklepů právě těmito malými okénky proraženými do fasády paláců ve městě.

V 17. století pak, během jedné z morových ran, se dírky na víno osvědčily jako bezpečnostní bariéra při prodeji nápojů. Žíznivé Florenťany bylo možné obsloužit, aniž by s nimi obchodník přišel do přímého kontaktu. Zákazníci platili mincemi do připravené misky s octem, který peníze patřičně vydezinfikoval. Tento chytrý vynález nenajdete nikde jinde na světě než právě v Toskánsku.

Renesance okének

Čtěte také

Důmyslnost starých Toskánců našla během posledních měsíců svou odezvu i v dnešní Florencii za vlády koronaviru. Mnohé „dírky na víno“ byly sice během staletí zazděny a někdy přetvořeny na malé oltáříčky se soškou Madony, nebo dokonce na poštovní schránky. Některé z nich vzaly za své během neslavně proslulé povodně z roku 1966, která poškodila mnoho kulturních památek ve Florencii. Nicméně z celkového množství asi 180 okének na víno jich ve městě zůstalo 14 funkčních a během loňského léta je podnikaví provozovatelé začali znovu používat k distribuci nápojů, ale také třeba zmrzliny nebo sendvičů. Během zdravotní krize se jedná o velmi bezpečný způsob transakce a zároveň jde o nový, zábavnější způsob konzumace.

Podobně jako v dobách morových epidemií prokázalo toto malé kulturní dědictví svou užitečnost i v covidových časech. Kromě toho návrat „dírek na víno“ přitáhl k jejich existenci pozornost Florenťanů, mnoho obyvatel města totiž kolem nich dosud procházelo bez povšimnutí.

Okénka na víno jsou tedy důkazem toho, že při hledání řešení současných problémů někdy stačí obrátit pohled do minulosti. Ještě dnes mohou tato důmyslná zařízení podat pomocnou ruku sektoru pohostinství, který ve Florencii za poslední rok zaznamenal osmdesátiprocentní propad.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související