Veronika Lefrancois: Také Itálie má svou druhou pandemickou vlnu

31. říjen 2020

Dalo se to očekávat, a přesto jsme tomu v Itálii úplně nevěřili. Celé léto si přece všichni, nebo téměř všichni poslušně nasazovali roušky, dezinfikovali ruce a udržovali bezpečné rozestupy. 

Koronavirus je ale houževnatý nepřítel. A tak se i Apeninský poloostrov dočkal své druhé vlny pandemie.

Čtěte také

Po letních měsících, kdy Itálie sloužila za příklad disciplinovanosti téměř celé Evropě, se i tady křivka nákazy začala opět nebezpečně zvedat a stát přistoupil k novým restrikčním nařízením. Bylo mu to usnadněno díky prodloužení nouzového stavu, které parlament odhlasoval začátkem měsíce. Namísto do 15. října má teď trvat až do konce ledna 2021 – bude to tak přesně rok od jeho vyhlášení na začátku krize.

Počet nových případů nákazy se v posledních dnech pohybuje kolem 20 tisíc za den. Počet úmrtí na covid-19 je zatím oproti první katastrofální vlně podstatně nižší, i když i tato čísla nyní stoupají.

Celostátní jednota utrpěla trhliny

Vláda tedy postupně přitvrzuje restrikce a dávkuje je už skoro pravidelně zhruba jednou za týden. Poslední oznámení nařizuje uzavření tělocvičen, bazénů a kin, ale především ukládá uzavírku barů a restaurací v 18 hodin – to vše za účelem omezení kontaktu mezi lidmi. 

Čtěte také

Zdá se, že to byla kapka, kterou přetekl pomyslný pohár italské trpělivosti, tedy alespoň pro část populace. V zemi, která doposud poslušně respektovala všechna bezpečnostní opatření, nespokojenci najednou vyšli do ulic.

První nepokoje propukly v hlavních městech regionů, kde byl vyhlášen zákaz vycházení po 23. hodině, tedy v Neapoli a v Římě. Večerní uzavření podniků pak vyprovokovalo demonstrace v dalších velkých městech, kde došlo i k aktům vandalismu.

Jedna z nejdelších celostátních karantén na světě zanechala na italské ekonomice své stopy a majitelé restaurací a firem v těch nejpostiženějších sektorech mají obavu, že jejich podniky už další omezení nepřežijí. V přístavním městečku Pesaru dokonce musela zasáhnout policie v restauraci, kam její majitel na protest proti novým restrikcím pozval na večeři 90 osob přesně na 18. hodinu.

Čtěte také

Mnozí demonstranti v italských ulicích protestovali poklidně, ale na některých místech všeobecná nespokojenost nahrála extremistickým skupinám, které se pustily do rozbíjení a rabování obchodů. V Neapoli došlo k obzvláště násilným a natolik organizovaným bouřím, že podle mnohých komentátorů nemohly být zcela spontánní. 

Má se za to, že se zde do pořádání demonstrací zapojila neapolská mafie Camorra. Té hraje na ruku rozklad ekonomiky, do kterého pandemie uvrhla celý italský jih. 

Většina Italů zatím proticovidová opatření schvaluje a chápe jejich význam. Zdá se ale, že celostátní jednota v této otázce utrpěla trhliny a že dny, kdy lidé zpívali na balkonech a vyvěšovali z oken trikolóry, jsou už jen vzpomínkou.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio