Veřejná prospěšnost jako povolání

8. květen 2016

Marek Šedivý si ho vybral a pracuje ve prospěch neziskových organizací u nás.

Co všechno musí umět, čím vším musí být a jak se občanská společnost u nás formuje? O materiální i filosofické rovině veřejné prospěšnosti a jejím propagátorovi budou středeční Hovory Davida Šťáhlavského.

Rádi byste přispěli na některou nadaci, nebo sympatické a veřejně prospěšné organizaci? Obáváte se ale, kam se Vaše peníze mohou zakutálet? Marek Šedivý Vaše obavy rozptýlí, představí účinnou zbraň na nepoctivé neziskovky.

"Žihadlo roku": "K 1. září začneme zavádět značku kvality, spolehlivosti neziskových organizací, bude to certifikát toho, že takové 'NGO' používá své finanční prostředky tak, jak sama deklaruje a na co je od dárců také sbírá."

Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR připouští, že je lobbista. "To slovo neznamená ‚gauner‘, jak ho někdy používají media. Je to legitimní prosazování zájmů v demokracii. A v případě 'neziskovek' to není kolikrát ani o penězích, ale o tom aby se takovým organizací dobře dařilo," … a tedy, aby se dařilo i občanské společnosti, lidem, kteří se chtějí podílet na správě věcí veřejných.

Občanská společnost fungovala, i když pokřiveně, ale přece také v dobách "reálného socialismu" a Marek Šedivý vysvětluje proč: "Funguje to tak už od prvobytně pospolné společnosti, protože vždycky jsou aktivity, které jsou chod té lidské pospolitosti potřeba, ale nejsou přitom výdělečné."

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.