Veksláci měli po revoluci určitě lepší startovací pozici k podnikání než ostatní, říká historik Havlík

29. červenec 2024

Německé wechseln (= směnit, vyměnit i změnit) se stalo základem českého slangového označení vekslák. V socialistickém Československu, za vlády jedné strany, se veškeré hlavně nedostatkové zboží stále směňovalo – a vydělávali na tom hlavně veksláci. Různě pokoutně získávali západní měnu: devizy nebo valuty. A pak tu byly bony – speciální poukázky pro síť prodejen Tuzex. 

Po listopadu 1989 tak měli menší náskok s přechodem do oblasti podnikání, ostatní museli počkat na ekonomickou transformaci a privatizaci.

Účinkuje: historik Adam Havlík
Hrají: Ondřej Lechnýř, Zdeněk Maryška, Svatopluk Schuller, Jan Vondráček, Jan Teplý
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 10. 7. 2023

Kriminální archetypy svého dřívějšího chování si veksláci ale přenesli i do nových podmínek.  

„Někteří dokázali díky své činnosti před rokem 1989 nahromadit velké množství peněz. Měl jsem možnost procházet dobové vyšetřovací spisy – a jsou plné zmínek o skrýších nacpaných penězi,“ popisuje historik Adam Havlík.

„Veksláci profitovali z toho, že existoval Tuzex – je to zkratka ze slov tuzemský export. Jen na pro ně ,výhodném‘ prodeji bonů vydělávali velké peníze,“ dodává.

Čtěte také

Komunistický stát sice veřejně deklaroval, že jde o kriminální chování, dokonce na to byly paragrafy v trestním zákoníku, ve skutečnosti se choval jinak. I stát totiž potřeboval valuty zahraničních západních měn.

„Navíc někteří překupníci/veksláci aktivně spolupracovali s tajnou policií (StB), která je výměnou za informace kryla. Samozřejmě, že stát tak měl i stálý přísun valut, kterým byly doplňovány devizové prostředky.“

Podobné to pro veksláky bylo i s jejich pracovním zařazením: Československo se honosilo tzv. plnou zaměstnaností – existovalo právo na práci, stejně jako povinnost pracovat. Ti, kteří nepracovali, byli považováni za příživníky a čekal je kriminál.

Veksláci oficiálně někde pracovali

„Veksláci byli většinou oficiálně někde zaměstnáni, ve skutečnosti tam nepracovali. Jejich ,nejvyšší metou‘ bylo stát se invalidními důchodci, což zvládali s pomocí tučných úplatků,“ vysvětluje historik.

Čtěte také

90. léta byla ve znamení mimořádně obtížného přechodu z centrální plánované ekonomiky k tržním mechanismům, a to v zemi, kde do té doby téměř vše vlastnil stát. Přišla privatizace, restituce a liberalizace cen.

„Jednou z prvních etap byla obnova živnostenského sektoru, který zanikl po komunistickém převratu v únoru 1948,“ popisuje Havlík.

„A malá privatizace se stala jednou z prvních etap ekonomické transformace,“ dodává s tím, že právě zde byl „prostor“ pro veksláky, kteří měli dost peněz i kontaktů, což se dá považovat za skvělý sociální kapitál.

Jednou z výrazných politických postav zejména kuponové privatizace byl Tomáš Ježek, který říkal: „Kvůli úspěšnému průběhu malé privatizace musíme nad špinavými penězi zavřít oči… Museli jsme překousnout obličeje podivných lidí a podivné peníze, které si nakradli veksláci, bolševici nebo podivíni jiných kategorií.“

Čtěte také

Ministr průmyslu a obchodu v letech 1992 až 1997 Vladimír Dlouhý tehdy prohlásil: „Kdybychom neprivatizovali tak, jak privatizujeme, vekslácké peníze by zůstaly na knížkách nebo by šly tajně do zahraničí.“

To všechno ale mělo negativní vliv na veřejné mínění a slovo podnikatel dostalo na nějakou dobu negativní nádech.

Na otázku, jestli bylo pro veksláky místo v demokratickém Československu, historik a autor knihy Marky, bony, digitálky Adam Havlík odpovídá: „Bylo, možná ne na ulici, kde původně začínali, ale mnoho z nich se dokázalo později prosadit. Je pravdou, že v roce 1989 měli lepší startovací pozici“.

Celý pořad Jak to bylo doopravdy najdete v audiozáznamu, vysíláme v repríze.

Spustit audio

Související