Vědecké dobrodružství ve Francii: Úbytek odrůd vinné révy způsobili vědomě lidé

Ubývání druhů se netýká jen živočichů, ale i rostlin – například vinné révy. Producenti vytlačili většinu odrůd na okraj zájmu a vědci se teď starají o to, aby některé nevymizely úplně.

Na experimentálních vinicích v jižní Francii se tak pěstují i méně atraktivní odrůdy, o které vinaři nemají příliš zájem. Jedna z největších vinic tohoto druhu se nachází v městečku Marseillan-Plage.

Vědecké dobrodružství ve Francii: Na experimentální vinici roste i jedna moravská odrůda

Experimentální vinice s písčitou půdou v jižní Francii

Začíná další vědecké dobrodružství. Tentokrát nás zavede na experimentální vinice ve Francii a v Gruzii, kde pěstují i takové odrůdy, které na běžných vinicích nenajdeme.

„V naší sbírce máme přes 2,5 tisíce odrůd. V celé Francii je jich oficiálně uznaných ke komerčnímu využití jen něco přes 300. A navíc pouhých deset z nich tvoří 80 % veškeré produkce,“ říká ředitelka vinice Cécile Marchalová.

Cílem vědců, kteří se o genetický poklad na experimentální vinici starají, je zvrátit snižování pestrosti pěstovaných druhů. „Stačí i jeden zástupce od každé odrůdy, abychom udrželi co největší genetickou pestrost a aby tyto zdroje byly přístupné všem případným zájemcům,“ vysvětluje Marchalová.

Úbytek odrůd révy je prý v podstatě velmi podobný vymírání druhů zvířat, jen s tím rozdílem, že v tomto případě jej lidé způsobili vědomě.

Trocha od každého

V technických budovách vinice se zaměstnanci starají o takzvanou mikrovinifikaci, při níž se z pěstované révy vyrábí malé množství vína za účelem analýzy vlastností.

Sandrine popisuje proces mikrovinifikace

„Každou odrůdu pak porovnáváme se srovnávacím vzorkem,“ popisuje svou práci technická pracovnice Sandrine s tím, že jako srovnávací vzorek poslouží dostatečně známé víno. Díky tomu pak mohou mít zájemci o polozapomenutou odrůdu alespoň přibližnou představu, co lze od budoucí sklizně očekávat.

Pokud se někdo na základě dat z mikrovinifikace rozhodne vrátit na své vinice některou odrůdu, může si v Marseillan-Plage objednat řízky dané rostliny a zkusit révu zasadit.

Věříme, že alespoň některé odrůdy se vrátí na běžné vinice.
Cécile Marchalová

Vědecké dobrodružství z Francie a Gruzie poslouchejte až do pátku 5. dubna vždy v 7:25 na Plusu. Další vědecká dobrodružství najdete na speciální stránce.

autoři: Filip Rambousek , marz
Spustit audio

Související