Vědecké dobrodružství v Senegalu: Palmové víno dáváme pít i novorozencům, říká domorodec

Redaktorka Andrea Skalická při svém vědeckém dobrodružství ochutnala i palmové víno. To ve vesnici You Too pijí prý i novorozeňata místo mateřského mléka. Palma olejná je pro místní velmi důležitým zdrojem.

Chutné palmové víno, omáčka nebo olej. To a mnohem více poskytuje obyvatelům senegalské vesnice palma olejná, která tu přirozeně roste. Fermentovaný nápoj tu pijí každý den a dávají ho dokonce i novorozeňatům.

Palmové vino se tu pije denně a v každém věku

„Vypijeme toho opravdu hodně. Jeho výhoda je, že vám pročistí organismus – pomáhá například při zácpě a dáváme ho také novorozencům místo mateřského mléka, protože je plné důležitých živin,“ popisuje významnou roli nápoje v životě vesničanů místní rodák Viktor.

„Palmové víno je nejdůležitější věc v kultuře kmene Džólá. Je součástí každé významné události a vyváží se i do okolí,“ doplňuje v Československu vystudovaný lékař Papa Gaye.

Využijeme všechno

Vesničané si bohatství, které palma olejná přináší, velmi váží a o nově vzrostlé stromky svědomitě pečují. „Všechno, co můžeme z palmy použít, využijeme. I spadlý strom se dá zužitkovat, třeba na výrobu střechy,“ říká Viktor.

Plody palmy olejné obsahují spostu karotenů v přirozené formě. Ženy z nich vaří také chutnou omáčku nebo získávají olej.

Získávání tekutiny pro výrobu vína je tradičně mužská práce. V You Too to prý umí úplně každý. „Známe to všichni, naučili jsme se to v dětství od našich dědů,“ vysvětluje jeden z vesničanů. 

Práce je to ale poměrně nebezpečná a několik místních lezců už stála dokonce život. „Několik lidí spadlo – poranili si páteř nebo zemřeli. Musejí lézt až nahoru na vrchol, a to je velice náročné,“ popisuje Papa Gaye.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související