Vědecké dobrodružství v Senegalu: Obřízka je tradicí, kvůli které se muži vracejí i ze zahraničí

Redaktorka Andrea Skalická se vydala za vědeckým dobrodružstvím do západoafrického Senegalu. Navštívila například hlavní město Dakar nebo tradiční vesnici You Too.

V zátočinách brakických vod na jihu Senegalu, při hranici s Guineou Bissau, leží těžko dostupná vesnice You Too s přibližně třemi tisíci obyvateli, příslušníky kmene Džólá. Místo je to doslova odříznuté od zbytku světa, ale lidem prý k obživě bohatě stačí zdejší přírodní zdroje – kromě ovoce a palmových plodů se tu chovají i kuřata, prasata a skot.

Takhle vypadá místní lékárna.

Problematická je hlavně zdravotní péče. Tu pro celou vesnici zajišťuje jeden zdravotní bratr, který ale mnohdy na problémy vesničanů nestačí. A protože nemá peníze na léky, je jeho lékárna poloprázdná.

Západoafrický venkov tvoří převážně hliněné domy s plechovými střechami. Potřebné plechy poskytly obyvatelům You Too nevládní organizace v době politické krize, kdy místní nemohli pro stavební materiál do lesa, vysvětluje domorodec Viktor. „Pod přírodními střechami se ale žije lépe – není pod nimi takové horko,“ dodává.

V You Too se buduje nové tržiště

Ve vesnici funguje škola i kostel a ženy si tu právě budují tržiště, které by jim mohlo pomoci vydělat si nějaké peníze. Máme toho hodně na prodej, říká jedna z budoucích trhovkyň.

Povinná obřízka

Veřejná místa doplňuje také speciální prostor pro vykonávání obřízky. Rituál probíhá jednou za 25 let a všichni neobřezaní muži musí přijet domů z kteréhokoli koutu světa.

Musí přijet, ať jsou v Americe nebo ve Francii, popisuje sílu tradice zdejší rodák, který před lety vystudoval medicínu v socialistickém Československu.

Pokračování vědeckého dobrodružství Andrey Skalické poslouchejte až do pátku 19. dubna vždy v 7:25 na Plusu. Další vědecká dobrodružství najdete na speciální stránce.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související