V Saúdské Arábii přibývají popravy

8. září 2014

V Saúdské Arábii přibývá poprav. Od začátku srpna jich bylo vykonáno nejméně 19. Osm z popravených lidí přitom spáchalo jen nenásilné činy, sedm pašovalo drogy a jeden byl popraven za „čarodějnictví“.

Organizaci Human Rights Watch cituje agentura Reuters. Dalším byly sťaty hlavy za to, že byl u nich nalezen hašiš. Saúdská Arábie se řídí islámským právem šaría a její zákoník dává široké pravomoci soudcům, aby o šaríu opírali své rozsudky.

Podle kritiků saúdského soudnictví to znamená, že mohou vynést velmi rozdílné verdikty v případě stejných přečinů. Soudci navíc brání obžalovaným v přístupu k obhájcům a mohou uzavřít přelíčení pro veřejnost.

Čtěte také

Jeden muž byl například popraven za to, že při hádce zastřelil člověka. Dva z popravených pašeráků drog byli bratři a přiznání z nich bylo vynuceno mučením. K přestupku došlo už v roce 2007 a vláda jejich rodinu varovala, aby se nepokoušela kontaktovat Amnesty International.

Saúdská Arábie popírá, že by vězně mučila. Popravuje většinou stětím hlavy nebo zastřelením popravčí četou. Vloni usmrtila 79 lidí. Podle diplomatů rostoucí počet vykonaných trestů smrti zřejmě souvisí s větším množstvím nově jmenovaných soudců.

Král Abdulláh v roce 2007 nařídil právní reformy, které by měly soudnictví zprůhlednit, ale ty jsou zaváděny do praxe příliš pomalu.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio