V Evropě jsme příliš odzbrojovali a teď nemáme dost zbraní pro Ukrajinu, upozorňuje francouzský diplomat

14. červen 2022

Už za necelé tři týdny Česko od Francie na dalších šest měsíců převezme otěže ve vedení Evropské unie. Na předání se podílí i francouzský diplomat s českými kořeny David Cvach: „Česko se zapojuje a vstupuje velmi profesionálně. Mohu říct, že je to příjemná spolupráce,“ popisuje v Interview Plus.

Syn francouzské matky a českého otce, který Československo opustil po represích v roce 1968, si všímá proměny Česka od sametové revoluce a také role, kterou v tom měla Evropská unie.

Mezi Ukrajinci a Rusy ještě nejsme ve fázi vyjednávání.
David Cvach

„Díky mé rodinné zkušenosti vím, že v Evropě neexistují malé země. Velké země můžou přicházet se špatnými nápady a naopak menší země s lepšími myšlenkami. Navíc ve světovém měřítku ani velké evropské země nejsou tak velké. Já vidím Evropskou unii jako multiplikátor síly,“ zdůrazňuje Cvach.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden přijal v Elysejském paláci českého premiéra Petra Fialu (ODS). Mluvil s ním mimo jiné o tom, proč udržuje kontakt s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Čtěte také

„V diplomacii nemluvíte jen s lidmi, které máte rádi, a kterým můžete důvěřovat. Macron se snaží uchovat tuhle komunikační linku. Ještě nejsme ve fází vyjednávání mezi Ukrajinci a Rusy,“ podotýká s tím, že i podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského může konflikt skončit jedině vyjednáváním.

„Naší prioritou je pomoct Ukrajině vzdorovat a bojovat. Jestliže budeme úspěšní, tak to možná otevře prostor pro vyjednávání. V tomto případě bude užitečné udržet kontakt s ruským prezidentem,“ dodává.

V Evropě není dost zbraní

Jedním z klíčových témat českého předsednictví má být otázka vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Podle Macrona by ovšem Ukrajina mohla dříve vstoupit do takzvaného Evropského politického společenství.

Všichni doplácíme na to, že jsme v minulých letech příliš odzbrojovali.
David Cvach

„Tento projekt rozhodně není žádnou alternativou pro vstup do Evropské unie. Je to návrh na řešení dilematu, které ve skutečnosti vidí všichni Evropané. Kandidátské země nebudou moct vstoupit do Unie za jediný den. My ale i kvůli válce potřebujeme posílit naše vzájemné vztahy okamžitě,“ upozorňuje Cvach.

Čtěte také

Úkolem pro české předsednictví podle něj bude i posílení evropské obranyschopnosti: „Teď velmi dobře vidíme, jaké máme problémy s dodávkami zbraní na Ukrajinu, protože jich nemáme dost. Všichni teď doplácíme za to, že jsme v minulých letech příliš odzbrojovali. Musíme tuto tendenci obrátit.“

Poukazuje na to, že většina unijních zemí včetně Česka dává na obranu méně než 2 procenta HDP: „Musíme co nejrychleji splňovat tento cíl a zároveň je potřeba, abychom pro tyto projekty vybudovaly podstatně silnější evropskou hospodářskou základnu. Nejen pro to, že to prospěje našemu průmyslu, ale i proto, že tím vytvoříme pracovní místa,“ uzavírá.

Ztrácí Francie a Německo svou silnou pozici v Evropě? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Martin Balucha , ert
Spustit audio

Související