Ursula von der Leyenová v čele Komise? Bez ní přijde bolení hlavy, říká novinář Palata. EU stagnuje, oponuje komentátorka Zlámalová

11. červen 2024

Hlasy do Evropského parlamentu jsou sečteny, jednání o frakcích teprve začínají. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová potvrdila, že chce obhájit svůj post, o kterém budou v nejbližších dnech rozhodovat lídři členských států a Evropský parlament. Zaslouží si dalších pět let v čele Evropské komise? V pořadu Pro a proti odpovídá hlavní komentátorka Czech News Center Lenka Zlámalová a evropský editor Deníku a komentátor Luboš Palata.

„Evropští voliči rozhodli, že ano, protože výsledek lidovců je velmi dobrý. Lidovci jako jediná z velkých frakcí posílili,“ uvádí komentátor Palata důvody pro pokračování von der Leyenové na současném postu. Pomoct tomu může i velká podpora italské premiérky Georgie Meloniové.

Čtěte také

S tím ale novinářka Zlámalová nesouhlasí. „Politika, kterou provozovala Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové, končí v dost brutální ekonomické stagnaci a pádu životní úrovně v Evropě. Evidentně k tomu přispívá dekarbonizační snaha,“ upozorňuje.

Von der Leyenová by prostým součtem hlasů v jejích frakcích podporu měla získat. To ale nemusí platit, hlasování o předsedovi nebo předsedkyni Evropského parlamentu je totiž tajné.

„V minulých volbách se ukázalo, že součet hlasů neplatí. Nikdy se nedozvíme, kdo novou Komisi podpořil a kdo ne. Von der Leyenová to nepochybně zkusí, ale výsledek je s otazníkem,“ dodává Palata.

Další kandidát?

V případě, že se zvolení nepovede, bude mít podle Palaty Evropa „bolení hlavy“. „Široko daleko nevidím žádného jiného kandidáta, který by byl v tuto chvíli ,na stole‘. Bude to spíš záležitost týdnů a měsíců, než se dozvíme, jaká bude Evropská komise,“ domnívá se editor.

Čtěte také

„Před pěti lety to vypadalo, že bude všechno jinak. Nakonec se ,jako králík z klobouku‘ objevila Ursula von der Leyenová, a to místo Manfreda Webera. On byl rozhodně silnější kandidát než ona,“ vzpomíná komentátorka.

Vyjednávání tak budou náročná. „Začíná dost tvrdý obchod o posty evropských komisařů. Ona nedostane žádný bianko šek. Přijde řada zemí a řekne: ‚Ano, podpoříme, ale chceme ta nejsilnější portfolia.‘ Bude to mnohem zajímavější,“ usuzuje Zlámalová.

„Prožili smršť několika velkých krizí: covid, ruská agrese proti Ukrajině, energetická krize, inflace. Byly to velmi těžké roky. Neříkám, že je současný stav Unie dobrý, Ursula von der Leyenová ale prokázala jednu věc, a to je tah na branku,“ podotýká Palata. Chybí jí z jeho pohledu jen kreativita a schopnost přizpůsobit se novým podmínkám.

Poslechněte si celé Pro a proti. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , fos

Související