Marek Hudema: Systém spitzenkandidátů a limity unijní demokracie

29. květen 2024

Blíží se volby do Evropského parlamentu a na předvolební kampani se dobře ukazují limity unijní demokracie. I to, jak snaha o rozšiřování demokracie může mít úplně opačný efekt. Vidíme to na systému tak zvaných spitzenkandidátů, tedy kandidátů evropských politických stran na místo šéfa Evropské komise.

Je to vlastně obdoba systému v národních státech, kdy lidé volí poslance do parlamentu a parlamentní strany pak skládají vládu. Přitom je často ministerským předsedou jeden z vůdců vítězných stran. Funguje to, tak proč to nezavést i v Evropské unii?

Čtěte také

Vždyť Evropská komise je vlastně taková vláda, a když si lidé fakticky budou ve volbách europoslanců vybírat i šéfa Komise, ztratí se pohádky o nevoleném „Bruselu“. Navíc se tím posílí celoevropské politické vědomí. Lidé se totiž pak budou rozhodovat nejen podle sympatií pro národní poslance, ale i celoevropsky podle kandidáta na šéfa Evropské komise. Tolik teorie. A výsledek? Je tristní.

Spor mezi poslaneckými frakcemi

Zatímco před deseti lety, když byl tento systém zaveden, to ještě docela fungovalo, dnes je to katastrofa. Většina evropských politických stran sice své kandidáty na šéfkomisaře nominovala, ale buď tyto strany nemají šanci svého kandidáta prosadit, protože na to nebudou mít po volbách dost poslanců, nebo je to kandidát, o němž si ani spolustraníci nemyslí, že by mohl někdy být předsedou Komise.

Čtěte také

Tím prvním případem je Terry Reintková za Zelené, tím druhým je kandidát evropských socialistů Nicolas Schmit. Jedinou reálnou spitzenkandidátkou je zatím jen Ursula von der Leyenová, současná šéfka Komise nominovaná evropskými lidovci. Ze spitzenkandidátů je tak spíše trapné divadlo. Proč?

Jednoduše proto, že v minulých volbách došlo ke sporu o šéfa Komise mezi poslaneckými frakcemi a nakonec ho určili, stejně jako před zavedením systému spitzenkandidátů, zástupci vlád jednotlivých zemí Evropské unie. Ti totiž podle pravidel Unie vybírají šéfa Komise i jednotlivé komisaře a parlament je pak schvaluje.

Marek Hudema

Podporu vlád má právě a jen von der Leyenová. Premiéři a prezidenti unijních zemí se navíc svých pravomocí nehodlají vzdát a o nějakých spitzenkandidátech či celoevropské demokracii nechtějí ani slyšet. A to přesto, že doma často halasně kritizují nedemokratický „Brusel“ či europarlament, který je „nanic“.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio