Upravené fotografie těla i jiná hodina smrti. Unikátní nahrávka přináší nové informace ke smrti Jana Masaryka

2. říjen 2019

Český rozhlas Plus získal jedinečnou zvukovou nahrávku v případu nevyjasněné smrti prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka. Kriminální inspektor Vilibald Hofmann, který byl na místě jako jeden z prvních, ji namluvil před půl stoletím v rodinném kruhu a popisuje dění osudného březnového rána 1948 v Černínském paláci.

Aktualizace (30. října 2019): 
Státní zástupce nařídil znovu otevřít kauzu úmrtí československého ministra zahraničí Jana Masaryka z března 1948. Novinářům to potvrdil dozorový žalobce případu Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze.

Snad žádná jiná smrt v našich dějinách nevyvolává tolik emocí jako právě nenadálý skon ministra zahraničí Jana Masaryka 10. března 1948. Nešťastná náhoda, sebevražda, nebo snad vražda? Proč ministr skončil pod okny svého bytu?

Místo, odkud byl 10. března 1948 vyhozen, vypadl nebo vyskočil ministr zahraničí Jan Masaryk

Žádné ze čtyř dosavadních šetření nepřineslo jasný závěr. Mnohá svědectví si protiřečí, některá chybějí vůbec. Teď se naopak jedno nové objevilo. Vlastně není nové, je staré půl století, ale nikdy zatím nebylo zveřejněno.

Tato nahrávka je navíc jediným zvukovým záznamem, který se k Masarykově smrti vztahuje. A tím, že policista Vilibald Hofmann své vzpomínky na to březnové ráno nahrál doma v rodině, tedy bez tlaku nadřízených a prokurátorů, je opravdu unikátní.

Na místě byl první

Vilibald Hofmann byl kriminálním inspektorem Oblastní správy Státní bezpečnosti v Praze a té noci měl pohotovost. Ráno byl povolán do Černínského paláce, aby zajistil místo činu a vyčkal na příjezd policejního lékaře. Dneska bychom řekli, že byl policejní hlídkou, která přijíždí na místo jako první.

Kazeta s nahrávkou a údajná podobizna Vilibalda Hofmanna

Podle nahrávky přijel na místo činu v 5:25, protože zřízenci našli tělo Jana Masaryka po páté hodině. „Když jsme šli o půl páté ráno přes nádvoří do pravého křídla a až na půdu a pak poklopem na střechu sundávat vlajku, tak jsme tam pana ministra ležet ještě neviděli. Když jsme se vraceli zpátky, tak jsme ho tam našli,” cituje Hofmann odpověď zřízenců na jeho dotaz, kdy ministra zahraničí objevili.

Dosavadní protokoly ale udávají čas zhruba o hodinu pozdější, rozporuplný je i čas smrti oblíbeného politika. „A když byla obdukce, ohledání provedeno, doktor Hora se tázal pana policejního lékaře doktora Teplého, kdy nastala tak asi klinická smrt. Pan doktor Teplý odpověděl takto: ‚Asi před čtyřmi až šesti hodinami.‘ Z toho vyplývá, že ti dva zřízenci se mýlili v datu, hodině skonání Masaryka,“ zdůrazňuje na nahrávce bývalý kriminální inspektor.

Upravené fotografie

Zároveň odmítá předložené fotografie Masarykova těla, které je podle něj upravené. „Ve vzdálenosti asi 15 cm od dopadu jeho nohou jsem našel čtyři kůstky, vyhřezlé kůstky palců, tedy články nártu. Požádal jsem jednoho z kolegů o čistý kapesník, svázal jsem to do uzlíčku a položil na zem vedle na pokyn policejního lékaře,“ vzpomíná Hofmann. Na žádné z dostupných fotografií ale nic takového vidět není.

Jindřich Grulich

Na záznamu můžeme také slyšet osm vět z dopisu, který měl Jan Masaryk údajně napsat před svou smrtí Stalinovi. Hofmann jej našel zmuchlaný v koši a jeho obsah si zapamatoval.

Nahrávku, která vznikla bezprostředně po návratu Vilibalda Hofmanna z výslechu na Generální prokuratuře 30. dubna 1968, po celou dobu uchovávala rodina Grulichova, v jejíž karvinské kuchyni se tenkrát nahrávalo.

„Když přišel Hofmann 10. března z Černína, tak to vykládal doma. Potom to vykládal známým. Opakoval to podle mě možná stokrát. Slyšeli jsme to xkrát, ale nikdy to nebylo zaznamenané, takže hoši sehnali magnetofon a nahrávali,“ vzpomínal dnes 95letý Jindřich Grulich. Teprve až teď se rozhodl nahrávku zveřejnit a Český rozhlas ji upravil do vysílatelné podoby.

Poslechněte si celý pořad Zaostřeno s těmi nejzajímavějšími částmi unikátní nahrávky, který připravila Eva Kézrová.

autoři: Eva Kézrová , jpr
Spustit audio

Související