Ukrajinistka Víchová: Západ Zelenského přeceňuje, když si myslí, že je lídrem celého národa. Ukrajinec si nevybírá cara, ale hejtmana

19. prosinec 2022

Volodymyr Zelenskyj je v očích Západu výraznou politickou osobností a lídrem, který táhne celý národ. Podle ukrajinistky Lenky Víchové je však jako politik přeceňovaný a strhává na sebe příliš pozornosti, která se potom nedostává jiným. „Někteří lidé se tam musí držet a nebýt výraznými, protože to Zelenského a jeho okolí patrně velmi znervózňuje,“ říká. Jak Zelenského vnímají sami Ukrajinci? A je opravdu Zelenskyj symbolem směrem ven i uvnitř Ukrajiny?

„Obyčejné lidé na Západě Zelenského přeceňují tím, že si myslí, že je tím lídrem, který táhne celý ukrajinský národ. Je prezidentem země a vrchním velitelem. A myslím, že jde o nepochopení ukrajinského národního charakteru, protože Ukrajinec si nevybírá cara, toho jediného lídra. Ukrajinec si historicky vybírá hejtmana, to znamená prvního mezi rovnými,“ vysvětluje Víchová.

Sama jsem mluvila s muži, kteří bránili Irpiň nebo severovýchod Ukrajiny bez toho, aniž by měli kontakt s ukrajinskou armádou.
Lenka Víchová

Podle ní se tak opomíjí množství hrdinů, kteří padli nebo bojují ve válce. Ti totiž pravděpodobně budou v příštích letech, až válka skončí, představovat v politickém životě Ukrajiny určitou sílu.

Likvidace politického vedení

Podle Víchové však osobnost Zelenského nepřeceňuje jen Západ, ale i Ruská federace, a to zejména v případě, že by byly pravdivé informace, které se v posledních dnech objevují v západním tisku a objevovaly se i na začátku útoku na Ukrajinu.

Čtěte také

Jde především o informaci, že Vladimir Putin chtěl zlikvidovat politické vedení Ukrajiny.

„V tomto případě jde ale rovněž o nepochopení národního charakteru, jen opačně. Právě v únoru jsme totiž viděli, že velké procento Ukrajinců vzalo svůj život do vlastních rukou. Sama jsem mluvila s muži, kteří bránili Irpiň nebo severovýchod Ukrajiny bez toho, aniž by měli kontakt s ukrajinskou armádou. To znamená, že likvidací ukrajinského politického vedení by se Rusku nic nepovedlo,“ říká Víchová.

Zelenskyj vs. Porošenko

V posledních volbách, kdy současný prezident zvítězil nad Petrem Porošenkem však Zelenskyj vystupoval striktně proti válce. „Bojoval proti Porošenkovi, který upozorňoval na to, že jsme ještě nevyhráli, válka pokračuje, že se musíme připravit, udržovat armádu bojeschopnou a postarat se o hybridní instrumenty, kterými se Ruská federace vklínila do Ukrajiny, jako je jazyk, kultura a náboženství,“ popisuje Víchová.

Zelenskyj dneska plní volební program Porošenka, protože jeho heslem bylo ,jazyk, víra, armáda‘.
Lenka Víchová

Zelenskyj naproti tomu razil tezi, že stačí přestat střílet a s Putinem se domluvit. „Takže Zelenskyj dneska plní volební program Porošenka, protože jeho heslem bylo ,jazyk, víra, armáda‘. A to dnes plní Zelenskyj,“ upozorňuje Víchová.

Čtěte také

Důležitou roli v současnosti vedle armády sehrává i právě náboženství. Pravoslavná církev moskevského patriarchátu je totiž jedním z instrumentů Ruska na Ukrajině. Ještě za vlády Porošenka však došlo k odstřižení ukrajinské větve a ke vzniku nové ukrajinské církve.

„Ruská federace zakořenila na Ukrajině hybridním způsobem a využívala média. Využívala i toho, že každý, kdo sáhne na média, sahá na svobodu projevu a k tomu využila náboženství. Každý, kdo sáhne na určitou církev, sahá na svobodu vyznání a tak dále. Tyto instrumenty jsou tak velice nebezpečné, mnohdy i nebezpečnější než konvenční zbraně,“ dodává Víchová.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.