Ukrajinci nejspíš chtějí provést na Donbase zrcadlový odraz bitvy u Kurska, soudí vojenský analytik

20. duben 2022

Ukrajinská média podle agentury Reuters hlásí exploze i z dalších měst podél asi 500 kilometrů dlouhé bojové linie. V Mariupolu se Rusům stále nedaří prorazit odpor posledních ukrajinských obránců, jejich velitel ale napsal na Facebooku, že obránci už dlouho vzdorovat nevydrží. „Mariupol je důležitý zejména proto, že tam na sebe ukrajinští obránci poutají mnohonásobně vyšší počet ruských vojsk,“ připomíná vojenský a bezpečnostní analytik a publicista Lukáš Visingr.

„Pokud by tedy Mariupol padl, tak velká část těchto vojsk by se mohla připojit k ofenzivě na Donbasu. Proto je pro Ukrajinu každý den, kdy Mariupol drží, ohromně důležitý,“ říká Visingr.

Čtěte také

Podle něj se objevují zprávy, že na Donbase postupují Rusové promyšleněji než dosud. „Myslím, že to z velké části bude proto, že tam mají jednoho nově jmenovaného velitele, generála Alexandra Dvornikova. A také proto, že dosud byli nuceni koordinovat svůj postup na více oddělených frontách, zatímco teď mají jenom tu hlavní frontu na Donbasu,“ soudí.

Stále ale přicházejí zprávy, že Rusy trápí problémy s logistikou, nízká morálka a další potíže. „To, že se teď v některých oblastech zlepšili, ještě nezaručuje úspěch,“ věří Visingr.

Je to politické zadání. Proto Rusové začali s ofenzivou právě teď. Přestože že ruské jednotky nejsou doplněné, nejsou zorganizované.
Lukáš Visingr

Ruská armáda je navíc pod politickým tlakem, prezident Vladimir Putin chce prý prezentovat vítězství už 9. května na výročí konce druhé světové války. 

Čtěte také

„Je to vlastně politické zadání. Proto Rusové začali s ofenzivou právě teď, přestože se všichni odborníci shodují, že ruské jednotky, které byly na Donbas staženy odjinud, nejsou doplněné, nejsou zorganizované. A to platí o lidech i o technice. Doplnit je by trvalo týdny, ne-li měsíce. A to Rusové právě z politických důvodů nemají,“ zdůrazňuje analytik.

„Rusové jsou tak nuceni posílat svoje nedoplněné, nezorganizované jednotky proti velmi dobře připravené ukrajinské obraně a to nepochybně povede k dalšímu nárůstu ztrát. Také se objevují stále častěji informace, že Rusové mají nedostatek dělostřelecké munice. A vzhledem k tomu, že dělostřelectvo je v jejich taktice nesmírně důležité, tak to znamená komplikaci.

Mám z toho dojem, že Ukrajinci chtějí provést zrcadlový obraz bitvy u Kursku.
Lukáš Visingr

Ačkoliv ukrajinské letectvo utrpělo ztráty a je slabší než ruské, tak je stále schopné létat, a zřejmě dostalo od některého ze spřátelených států stíhací letouny. 

Čtěte také

„Ukrajina má na Donbase velmi dobře do hloubky vybudovanou obranu, má několik obranných linií. I kdyby se Rusům podařilo jednu z nich obsadit, tak Ukrajinci ustoupí a budou dál vést boje, působit Rusům ztráty, nechají ruské slábnoucí jednotky postupovat právě do hloubky připravené obrany. Kdybych já byl velitelem, očekával bych, že v určité fázi se ruská ofenziva prostě vyčerpá, zastaví. A potom budou mít Ukrajinci možnost zahájit protiofenzivu. Mám z toho dojem, že Ukrajinci chtějí provést zrcadlový odraz bitvy u Kurska,“ soudí Visingr.

Také se objevily zprávy, že Rusové na Ukrajince vyvíjejí nátlak, aby bojovali na ruské straně. To je válečný zločin jako z učebnice.
Lukáš Visingr

Hosté Tématu dne jsou:
Jana Karasová
, reportérka Českého rozhlasu, nyní v Kyjevě
Lukáš Visingr, vojenský a bezpečnostní analytik a publicista
Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě
Vladimír Baar, politický geograf z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity

Přicházejí také zprávy o takzvaných filtračních táborech, kam posílání lidé z měst, které kontrolují Rusové. „Může tam být třeba snaha odstranit lidi, kteří jsou jednoznačně protiruští, a nechat na území ty, které by bylo možné nějak přesvědčit, aby v hypotetických referendech hlasovali pro připojení k lidovým republikám. Taková násilná úprava názorů populace,“ uvažuje analytik. 

Také podle něj může docházet k tomu, že se Rusko snaží využít Ukrajince na práci, například na budování opevnění. „A také se objevily zprávy, že Rusové na Ukrajince vyvíjejí nátlak, aby bojovali na ruské straně. To je válečný zločin jako z učebnice,“ uzavírá Visingr.

Jaká je aktuální situace v Mariupolu? Přímo z Kyjeva o tom v Tématu dne mluví reportérka Jana Karasová. Ptá se Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio

Související