Ztrácíme jistotu, že se po raněných a těhotných ženách nestřílí. Že to chlapi nedělají, říká historik

4. duben 2022

Operace se nevyvíjí, jak si Kreml představoval. Generál František Mičánek a historici Jan Slavíček a Václav Kyncl v Leonardu Plus hodnotí dosavadní ruskou taktiku i používané zbraně, vrací se k historii vojenství a hledají poučení z minulosti. Shodují se, že ruská armáda podcenila Ukrajinu a přecenila své síly, případně obojí. „Ukrajina získává zpět dobytá území. To je něco naprosto nevídaného a jde o fantastický výsledek ze strany tohoto malého národa,“ tvrdí historik Kyncl.

Podle Kyncla je současný konflikt zajímavý v tom, že očekávání ruských vojenských kompetencí se nenaplnila. „Čekali jsme, že ruská armáda je schopná útoku mnohem rychleji a intenzivněji, ale nakonec se ukazuje, že sebesofistikovanější zbraně nepomáhají a Ukrajina se velmi účinně brání.“

Čtěte také

Historik Jan Slavíček dodává, že Rusko své plány muselo změnit: „Původně mělo nějaký plán A. Ten znamenal masivními leteckými údery absolutně rozložit ukrajinská vojska, vyřadit schopnost se bránit a komunikovat mezi sebou.“

„Tedy chtěli atomizovat ukrajinské vojenské jednotky a pak rychlými týmy typu Specnaz proniknout do hlavního města, zajmout elity, dosadit své lidi a válku rychle ukončit. To se ale nepovedlo a od té chvíle mi přijde, že Rusko plán B nemá,“ hodnotí Slavíček.

Připadá mi, že Rusko vůbec nebylo připraveno na to, že by se jim jejich akce nemusela povést.
Jan Slavíček, historik

Ruská federace se proto uchyluje k improvizaci, soudí historik:

Čtěte také

„A vrací se k tomu, co dělala vždy od druhé světové války, tedy masivní používání bombardování včetně civilních cílů, snahou srovnat vše se zemí brutální silou a tak postoupit vždy pár kilometrů dál.“

„A je zřejmé, že nejsou skrupule takto postupovat i ve velkých městech, jak vidíme v Mariupolu. Připadá mi, že Rusko vůbec nebylo připraveno na to, že by se jim jejich akce nemusela povést,“ odhaduje Jan Slavíček. 

Generál: Na stranu Ukrajiny se přidala i ruská menšina

Generál František Mičánek z brněnské Univerzity obrany Slavíčkův výklad sdílí:  „V první fázi Rusko nedosáhlo předpokládané výsledky, zřejmě svou roli také hrálo očekávání, že ukrajinští lidé budou Rusy vítat jako osvoboditele.“

Čtěte také

„Přitom východní Ukrajina, která sousedí se separatistickými republikami, má poměrně významnou ruskou minoritu. A i tito lidé se ve většině přiklonili k obraně Ukrajiny. A teď Rusko skutečně přechází k plánu B, tedy poziční válce,“ popisuje generál Mičánek. 

Bohužel nebyly ani v tomto konfliktu dodrženy Haagské úmluvy a Ženevské konvence, upozorňuje historik Kyncl:

„Všichni jsme se opírali o to, že zkušenost s oběma světovými válkami povede k tomu, že k podobným incidentům masovému vyvražďování nebude. A najednou všichni ztrácíme jistoty, že po raněných, těhotných a ženách se nestřílí, protože to chlapi prostě nedělají.“

Záměrně se bombardovala místa označená značkami ‚pozor děti‘. To je barbarství, které nemá kromě nacistických útoků na Sovětský svaz obdoby.
Vojtěch Kyncl, historik

„Dokonce se v této válce záměrně bombardovala místa označená značkami ‚pozor děti‘. To je barbarství, které nemá kromě nacistických útoků na Sovětský svaz obdoby. A je zvláštní, že právě Rusové s touto historickou zkušeností jsou schopni stejný styl války vést vůči jiné a bezbranné zemi,“ uzavírá Václav Kyncl.

Hosté debaty:
historici Jan Slavíček a Vojtěch Kyncl z Historického ústavu Akademie věd ČR,
generál František Mičánek z brněnské Univerzity obrany,
Lukáš Visingr, vojenský a bezpečnostní analytik

Dalšími tématy debaty, kterou moderuje David Šťáhlavský, jsou: 

Blitzkrieg, blesková válka, je pojem používaný zpravidla ve spojení s rychlým postupem německých vojsk v prvních letech druhé světové války. Měla taková být i ruská invaze na Ukrajinu? Proč to nevyšlo? Čím se vyznačuje „opotřebovací“ válka a kdy nastane její kulminační bod? Jak dlouho trvaly nejkratší a naopak nejdelší války v historii?

Kazetová munice, vakuové bomby, hypersonické zbraně – jak ničivý arzenál Rusko proti Ukrajině nasadilo nebo ještě může nasadit. 

autoři: David Šťáhlavský , oci
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.