Ukrajinci nechtějí nenávidět Rusy, ale nemůžou si pomoci, říká reportér Respektu Brolík

22. listopad 2022

„Posad-Pokrovske je středisková vesnice asi na půl cesty mezi Mykolajivem a Chersonem. Je zničená do úplně posledního domu. Nezbylo tam vůbec nic a nikdo tam už ani v podstatě nežije. Zůstal tam jen jeden člověk a jeden pes. Schovával se ve sklepě, a tak to vše přečkal. Nějací lidé se tam občas vraceli, ale ono není kam se vrátit,“ říká reportér týdeníku Respekt Tomáš Brolík, který Ukrajinu opakovaně navštívil.

Ruské jednotky se stáhly z ukrajinského Chersonu, což posílilo morálku Ukrajinců. Vláda zároveň varovala před předčasným optimismem, jelikož není jasné, proč Rusové území opouštějí. Místní se začali do Chersonu vracet, cestovat tam ale není úplně jednoduché.

Čtěte také

„Pro člověka, který je civilista a není odtamtud, je to v podstatě skoro nemožné. Úřady nepouští skoro nikoho, kdo tam nebydlí. V době, kdy jsme tam byli my, což bylo minulý týden, tak tam k tomu byly dva důvody,“ míní Brolík.

Jedním je nebezpečí min, protože těch tam je pravděpodobně opravdu hodně, a druhým je, že je ta situace chaotická a čím méně lidí tam jezdí, tím lépe pro úřady a armádu.“

Příběhy o tom, jak přečkat

Cestou mezi Mykolajivem a Chersonem navštívil Brolík i městečko Blahodatne, kde ho místní vítali s úsměvem na tváři i přes hrůzy, které si zažili. Jediné, co chtěli, bylo si povídat.

Čtěte také

„Vyprávěli, co jim přišlo na mysl. Chrlili ze sebe, co zažili, což byly zčásti hrůzostrašné věci, zčásti třeba i legrační a odlehčené. Většině lidí se nestalo, že by je někdo držel ve sklepě a tam je mučil. Každý zná takového člověk ze sousedství, má ho v rodině nebo je to známý, ale víceméně ty příběhy jsou o tom, jak přečkat okupaci. Jste doma, co to jde, a snažíte se vyhnout vojákům. Něco vám seberou a občas vás to zamrzí a nad něčím se i pousmějete. Například proč berou starý telefon nebo záchodovou mísu,“ vypráví Brolík.

Pohled Ukrajinců na Rusy není vůbec přátelský. Přesto je na jejich smýšlení jeden zajímavý aspekt, který Brolík při své cestě Ukrajinou poznal.

Lidé, se kterými jsme se setkávali, byli v dobrém rozpoložení, ale to nic neznamená.
Tomáš Brolík

„Jejich pohled je k Rusům nenávistný a pohrdavý, ale je tam jedna zajímává věc, která se dost často opakuje po celé zemi. Oni Rusy nenávidí takovým živelným způsobem, ale zároveň tu emoci nechtějí. Nechtějí, aby se z nich stali lidé, kteří chtějí někomu ublížit, protože je to Rus. Sami jsou z toho nešťastní, ale cítí to, protože jsou občané země, proti které vede jeho soused dost krutou a možná genocidní válku,“ říká.

Projevy psychické úzkosti?

Hans Kluge, který vede evropskou pobočku Světové zdravotnické organizace, řekl, že asi 10 milionům Ukrajinců hrozí podle něj psychické potíže především kvůli trvalému vystavení stresu. Podle úsměvů, kterými Brolíka místní na Ukrajině vítali, to tak ale nevypadalo.

Říkají, že bojují, co to jde, a na konci zvítězí. A co se bude dít mezitím, na to není potřeba myslet.
Tomáš Brolík

„Lidé, se kterými jsme se setkávali, byli v dobrém rozpoložení, ale to nic neznamená. Vypadali dobře navenek, nevíme ale, co se děje uvnitř nich. S pár lidmi, se kterými se znám líp a se kterými jsem si o tom povídal, tak ti, kdyby tady teď seděli s námi, by byly velice milí a dělali by dobré vtipy. Jsou na tom ale přesně tak, jak bylo popsáno, to je však schované někde uvnitř,“ popisuje.

Čtěte také

Obyvatelé Ukrajiny podle Brolíka nepřemýšlí nad tím, zda v tuto chvíli vyhrávají, ale pevně věří, že na konci toho všeho zvítězí.

„Jsou si tím jistí. Spíš říkají, že bojují, co to jde, a na konci zvítězí. A co se bude dít mezitím, na to není potřeba myslet. Jednoduše dělají, co mohou a co je v jejich silách, a to je tak jediné, co můžete v jejich situaci dělat. S žádnými pochybnostmi jsem se tam nikdy nesetkal, ale to je asi podobné, jako že se všichni usmívají a nejsou v pořádku,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Interview Plus v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , vkry

Související