Cherson může být i ruská past. Zamrznutí fronty je nyní reálné, míní Petráš z Univerzity obrany

11. listopad 2022

Ruské ministerstvo obrany oznámilo stažení vojáků z okupovaného Chersonu na levý břeh řeky Dněpr. „Může to být přirozený důsledek chyb a selhání na straně ruské armády. Můžeme se ale setkat i s názory, že může jít o past na ukrajinské jednotky s cílem nalákat je do boje ve městě,“ upozorňuje Zdeněk Petráš z Univerzity obrany.

„Ukrajinské jednotky by tím byly značně znevýhodněny. Mohlo by to zásadním způsobem narušit operační činnost ukrajinských jednotek a de facto zastavit vytlačování ruských jednotek z okupovaného území,“ dodává.

Čtěte také

Velitel ruských sil na Ukrajině Sergej Surovikin stažení odůvodnil mimo jiné neudržitelností zásobování. Podle Petráše ruská armáda podcenila logistické a materiální zabezpečení včetně zdravotní služby a celkově ochranu sil.

Samotné stažení vojsk do předem připravených pozic prý není nutně věc znamenající porážku, například evakuace britských a francouzských sil z Dunkerku za 2. světové války byla úspěšnou operací.

Pokud zásobování nebude v dostatečné výši, jak si obě strany představují, mohlo by to upadnout do statického konfliktu.
Zdeněk Petráš

„Je to především složitá logistická operace. Jde o to, aby jednotky byly chráněny před protivníkem. Nejde jen o to se k němu otočit zády a začít se stahovat, ale musí být řešena obrana. Pokud se toto ruské armádě povedlo a řekl bych, že ukrajinská strana na to nezareagovala, tak to lze považovat za ruský úspěch,“ soudí.

Zamrzlá fronta?

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak řekl, že ruská armáda zaminovala všechno, co mohla, od bytů po kanalizace. Právě otázka odminování a likvidace nevybuchlých zbraní může být podle Petráše do budoucna jednou z překážek pro možné uzavření příměří.

Žádná strana se nebude honosit reálnými čísly, protože Rusko a Ukrajina jsou i v informační válce.
Zdeněk Petráš

Stažení vojsk z pravého břehu Dněpru ale rozhodně Rusům nehraje do karet, pokud jde o možná mírová jednání, a osvobození Chersonu je navíc důležité i z hlediska dalšího postupu směrem na Ruskem anektovaný Krym. Přesto ale nelze vyloučit, že fronta nyní zamrzne.

„To si dokážu docela živě představit. Pokud zásobování nebude v dostatečné výši, jak si jedna i druhá strana představují, mohlo by to upadnout do statického konfliktu, kdy bude docházet pouze ke vzájemnému ostřelování a střetům, které zásadně nezmění situaci,“ uvádí Petráš.

Čtěte také

„Pak nastává situace, kdy si jedna či druhá strana uvědomí, že není možné vývoj zvrátit a i z ekonomických a politických důvodů přistoupí na jednání u kulatého stolu,“ doplňuje.

Předseda amerického sboru náčelníků štábů generál Mark Milley řekl, že dosud bylo zabito či zraněno přes 100 tisíc ruských vojáků a že podobné je to i na ukrajinské straně: „To jsou, řekl bych, naprosto reálná čísla. Žádná strana se ale nebude honosit reálnými čísly, protože Rusko a Ukrajina jsou i v informační válce,“ uzavírá Petráš.

Povedou vysoké ztráty k větší ochotě uzavřít mír? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související