Ukrajina dominuje zájmu veřejnosti, klimatická krize ale nikam nezmizela, varuje náměstek Dusík

3. červen 2022

Evropské země od začátku ruské invaze na Ukrajinu hledají způsob, jak nahradit dodávky surovin z Ruska. Podle některých politiků je potřeba přestat brát ohled na životní prostředí a vrátit se k uhlí. Jiní vidí cestu v přechodu na obnovitelné zdroje. „Válka na Ukrajině dominuje zájmu veřejnosti, ale neznamená to, že by problém změn klimatu někam zmizel,“ upozorňuje náměstek ministryně životního prostředí Jan Dusík v Interview Plus.

Fosilní paliva, konkrétně ropu a plyn z Ruska, je podle něj nutné nahradit alternativními zdroji, které nebudou mít uhlíkovou stopu, a také úsporami.

Čtěte také

„Aspekt energetické bezpečnosti, o kterém se mluví právě po vstupu Ruska na Ukrajinu, se přidal k těm argumentům, které byly klimatické,“ podotýká Dusík. Zároveň jde i o to, co změna klimatu způsobí z hlediska migrace a konfliktů o zdroje.

Technologie pro nahrazení fosilních paliv podle náměstka existují, stejně jako potřebné finance, ať už soukromé nebo veřejné. Chybí ale politická vůle a ochota se angažovat. „Byznys dokáže přinést řešení, na kterých se vlády dohodnout nedokázaly. Platí to na globální i evropské úrovni,“ připomíná Dusík.

Boj proti klimatickým změnám prý bude vyžadovat změny životního stylu i na individuální úrovni: „Technologie, které se rozvíjejí neustále dopředu, nám dávají možnosti, abychom si mohli mohli mezi sebou vybrat. Ale je potřeba, aby ta změna začala u každého jednotlivce.“

Priority předsednictví

Dusík vedl tým ministerstva životního prostředí během prvního českého předsednictví v Evropské unii v roce 2009 a někteří jeho členové se podílejí i na přípravách toho nadcházejícího.

Během něj bude Česko vyjednávat s členskými zeměmi o balíčku Fit fot 55, který tvoří základ Zelené dohody pro Evropu.

Čtěte také

„Na bilaterálních schůzkách jsme se potkali minimálně s polovinou členských zemí a panuje přesvědčení, že situace vyvolaná konfliktem na Ukrajině nic nezměnila na trajektorii, kterou by se Zelená dohoda měla ubírat. Diskuze jsou nad jednotlivými návrhy, které vyvažují ambice, specifika a potřeby jednotlivých zemí,“ vysvětluje.

Dusík také vyzdvihuje důležitost balíčku opatření REPower EU, která mají řešit současnou cenovou i bezpečnostní krizi. Bude prý třeba přijmout opatření na urychlení dekarbonizace evropských ekonomik, ale zároveň zajistit i jejich financování. A i to, aby lidé měli pro příští zimu dostatek energie a mohli si ji dovolit.

Pokud jde o jadernou energetiku, je prý menším zlem než pokračování těžby uhlí a závislosti na dovozu ropy a plynu. „Nicméně dlouhodobý cíl by měl ležet mimo provozování velkých jaderných elektráren, jak je známe dneska,“ uvádí.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související