Týrání lvic stojí za úplně prvním odebráním zvířat z francouzského cirkusu, píše Le Monde

15. červenec 2020

Francouzské úřady vůbec poprvé odebraly z cirkusu čtyři lvice kvůli údajnému špatnému zacházení.

Až dosud francouzské cirkusy přicházely o zvířata výhradně kvůli administrativním chybám. Tentokrát se tak ale stalo po stížnosti nevládní organizace One Voice (Jeden hlas), informuje deník Le Monde.

Čtěte také

Ochránci zvířat upozornili na žalostný stav lvic, které měly četná poranění, polámané tesáky a nebyly schopné pohybu. To francouzskému deníku potvrdil taky oslovený veterinář. Lvice se proto zotavují v záchranném zařízení.

Podezřelého cirkusu se ale zastává asociace, která provozovatele manéží zastupuje. Celá aféra je podle nich jen nafouknutou bublinou a zneužívají toho ochránci přírody. Organizace Jeden hlas prý pouze využila chyby v papírech a doprovodila je o zfalšované fotky.

Ve Francii ale podle deníku Le Monde tak jako tak přibývá obcí, které na svém území zakazují cirkusová představení se zvířaty. Takových měst nebo vesnic tam je už přes 400. Zotročení zvířat pro cirkusové účely není legální taky v různých evropských zemích, například v Portugalsku, Dánsku, Maďarsku nebo Řecku.

Čína stále pokukuje po Jihočínském moři

Čína si vymýšlí stále nové cesty, jak rozšiřovat svůj vliv v Jihočínském moři. Tvrdí to hongkongský list South China Morning Post. Strategické území se zásobami nerostných surovin a vojenským významem si Číňané nárokují z velmocensko-historických důvodů.

Čtěte také

Dokonce tam už řadu let budují umělé ostrovy a nasazují armádu. Kromě toho ale Peking nasazuje taky nástroje, které nejsou na první pohled tolik nápadné.

Svůj vliv v Jihočínském moři si Číňané zajišťují třeba díky námořnímu záchranářskému centru, které si Čína loni otevřela na jednom z nově vybudovaných ostrovů.

Oficiálně má bdít nad bezpečnou plavbou. Hlavním úkolem střediska ale je vytvářet hezký obraz Číny jako starostlivého ochránce Jihočínského moře. A taková informace zní na veřejnosti lépe než zprávy o čínských vojenských cvičeních. Podle serveru South China Morning Post leží díl odpovědnosti za pozitivní obraz Číny v regionu taky na vědcích. Ti mají zase hledat argumenty pro popření tradičního pohledu na Jihočínské moře.

Soud Irsko vs. Apple

Irsko se ve středu u soudního tribunálu Evropské unie dozví, jestli má nárok na 13 miliard eur od společnosti Apple. Případu, na který upozornila Evropská komise, si všímá server Politico. Nahradit miliardovou částku nařídila americkému gigantovi před časem eurokomisařka pro volný trh Margaret Vestagerová. Důvod přísného postupu Evropské unie bylo podezření, že se Apple v Irsku vyhýbal placení daní.

Čtěte také

Na rozsudek podle serveru Politico čeká velmi napjatě kromě Applu taky samotná komisařka Vestagerová. Jejímu přísnému postupu proti velkým korporacím už sice evropské soudy daly v minulosti několikrát za pravdu. V poslední době se ale Evropské komisi párkrát nepodařilo podložit své obvinění dostatkem důkazů.

Případná porážka u Soudního tribunálu by ve středu mohla Vestagerovou oslabit před kritiky z velkých členských zemí, jako je Německo, Francie nebo Polsko. Tamním vládám by se totiž líbila změna ustanovení evropského volného trhu, která by posílila pozici největších evropských hráčů.

Eurokomisařka pro volný trh ale dlouhodobě hlásá nesmiřitelný postup proti výhodám nadnárodních korporací. A právě v Irsku si podle Komise Apple zajistil lepší pozici v daňovém systému než ostatní. Na středečním rozsudku bude hlavně zajímavé, jestli vinu za daňovou ztrátu ponese nadnárodní korporace. Nebo naopak soudci uvidí viníka v Irsku samotném, když takový princip umožnilo, uzavírá Politico.

Ve středu dopoledne soud rozhodl, že Apple nemusí Irsku doplatit požadovaných 13 miliard eur.

Je Turecko ještě sekulární stát?

Poslechněte si i další část zahraničního tisku, který mimo jiné rozebírá přeměnu istanbulského chrámu Hagia Sofia na mešitu. Je to políček pro ty, kteří v Turecku stále vidí sekulární stát, to je titulek eseje turecké spisovatelky Asli Erdoganové, který otiskl francouzský list Le Monde.

Spustit audio

Související