Měl to štěstí a srebrenickou genocidu přežil. Balkan Insight připomíná 25 let od masakru

10. červenec 2020

Balkán si připomíná 25 let od masakru v Srebrenici. V červenci 1995 tam vojska Republiky srbské povraždila přes 7 tisíc mužů a chlapců. Novináři zpravodajského serveru Balkan Insight vyprávějí příběh Mevludina Oriće, který jen díky velkému štěstí masové vraždění přežil.

Čtěte také

Orić byl před 25 lety spolu s tisíci dalšími muslimskými Bosňáky na útěku ze Srebrenice zajat jednotkami bosenských Srbů pod vedením generála Ratka Mladiće. Vojáci muže naložili na náklaďáky, aby je nejprve shromáždili v jedné z přilehlých škol a následně odvezli k popravě.  

S Orićem byl tehdy i jeho bratranec. Říkal mi, že nás určitě zabijí, vzpomíná. Prý bratrance uklidňoval, že ne, ale potom začala střelba. Jeho bratrance vojáci střelili a Orić se přitiskl k zemi, byl potřísněný bratrancovou krví a vojáci si mysleli, že je mrtvý také. Jakmile nastala noc, Orić uprchl.  

Srebrenická genocida

Místo u lesa nedaleko vesnice Orahovica bylo jedním z dějišť masových vražd v rámci takzvané srebrenické genocidy. Jak píše server Balkan Insight, podle haagského soudu tu před 25 lety zemřelo na 7 tisíc mužů a chlapců. Zhruba 40 tisíc žen, dětí a starších lidí bylo vyhnáno. 

Za zločiny spáchané před 25 lety bylo zatím odsouzeno 15 členů bosenskosrbské armády a policejních jednotek. A to ke čtyřem doživotním trestům a souhrnnému trestu 189 let odnětí svobody. Analýza Balkánské investigativní zpravodajské sítě, ze které zpravodajský server cituje, ale upozorňuje na to, že je stále řada těch, proti kterým ještě ani nebyla vznesena obvinění. 

Čtěte také

Jedná se například o velitele Miomira Jasikovaće, Mirka Jankoviće a Zorana Maliniće. Jasikovać byl podle zjištění amerického vojenského experta Richarda Butlera velitelem zvornické brigády, která zadržovala zajatce ve školách a následně transportovala na místo poprav. Janković velel bratunacké brigádě, která se událostí v Srebrenici taky účastnila. Major Malinić velel pluku, který podle historika Butlera zadržoval muslimské zajatce v okolí městečka Nova Kasaba. 

Mevludin Orič serveru Balkan Insight řekl, že stíhání velitelů, kteří byli zodpovědní za to, co se stalo lidem z Bosny v Srebrenici, stejně jako těch, kteří skutečně stříleli zajatce, by pro něj bylo aspoň nějakým zadostiučiněním. „Znamenalo by to hodně pro mě i pro další, kteří přežili, stejně jako pro ty, kteří byli zabiti,“ dodal dnes padesátiletý Mevludin Orić.

Německý extremismus na vzestupu

Pravicový extremismus byl loni v Německu výrazně na vzestupu, píše o tom tamější server Deutsche Welle s odvoláním na zpravodajské služby. Podle informací Spolkového úřadu pro ochranu ústavy zpravodajci odhalili přes 32 tisíc pravicových extremistů, což je o 8 tisíc víc než rok dřív. Až 13 tisíc z nich bylo prý připraveno páchat násilí.

Čtěte také

Podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera se v Německu rozmáhá současně pravicový extremismus, rasismus i antisemitismus. Seehofer prohlásil, že jde o největší hrozbu pro bezpečnost v zemi, žádná jiná německá vláda prý neudělala pro boj proti extremistům tolik, co ta současná.

Jak doplňuje server Deutsche Welle, zpráva německých zpravodajců informovala také o nárůstu počtů levicových extremistů. Zpravodajci jich loni odhalili přes 33 tisíc, meziročně o tři tisíce víc. Hrozbou pro Německo pak stále zůstává islamistický terorismus. Útoků nebo plánovaných útoků extremistů v Německu a po celé Evropě nicméně podle závěrů Spolkového úřadu pro ochranu ústavy naopak ubývá.

Ministři Malawi? Jedna velká rodina

Nový malawský prezident Lazarus Chakwera čelí kritice kvůli svému novému, 31člennému kabinetu. Rozepisuje se o tom zpravodajský server televize Al-Džazíra. Problémem jsou rodinné vazby mezi šesti členy nové malawské vlády.

Malawští ministři práce a zdraví jsou bratr a sestra, ministryně informací je zase švagrová náměstka ministra zemědělství. Ministr dopravy a náměstkyně ministra pozemků, bydlení a rozvoje měst jsou pak manželé. Velké obavy kvůli těmto rodinným vazbám v prezidentově kabinetu vyjádřila už malawská Koalice obránců lidských práv, která vedla celostátní protesty proti sporným volbám v roce 2019.

Koalice upozornila ještě na jednu zajímavost – 70 % nových ministrů je prý z centrálního malawského regionu. Z hlavního města Lilongwe, odkud pochází i prezident Chakwera, je pak hned devět ministrů. Aktivisté jsou výběrem kabinetu zklamaní. Jeden z nich serveru Al Džazíra řekl, že to byl přitom sám nový malawský prezident, který sliboval, že zemi zbaví nepotismu a bratříčkování.

Celý přehled tisku si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související