Jak silnou zbraní proti extremismu a otroctví dětí je podle vás vzdělanost?

14. říjen 2014
Radiofórum

Pákistánskou muslimku Malalu Júsufzaiovou a indického hinduistu Kailáše Satjárthího od pátku spojuje Nobelova cena míru za rok 2014. Převezmou ji v prosinci v Oslu.

Malala Júsufzaiová je sedmnáctiletá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání. Jejím krédem je, že nejlepší způsob boje proti terorismu je vzdělat příští generaci. Zástupci Talibanu jí stále vyhrožují smrtí.

Kailáš Satjárthí je šedesátiletý aktivista usilující o odstranění dětské práce, požaduje právo na vzdělání pro všechny děti a čelí mocné mafii.

Mnohé komentáře k letošní Nobelově ceně za mír považují za důležité, že se hinduista a muslimka, Ind a Pákistánka, spojili ve společném boji za vzdělání a proti extremismu.

Z politologického pohledu má mimořádnou symboliku i to, že pro Indii a Pákistán vedoucí řadu válečných konfliktů cena může být poselstvím ke zlepšení vztahů.

Může toto ocenění podle vás pomoci v oblastech, kde se ženy a děti nedostanou ke vzdělání? Proč je tak těžké postihnout a vymýtit dětskou práci?

Co myslíte, drží si Nobelova cena stále své renomé? A jak silným gestem je proti akcím radikálních islamistů a proti novodobým otrokářům a obchodníkům s dětmi?

Hostem Zuzany Rejchové byl v úterý 14. října po 19. hodině indolog Zdeněk Štipl z Ústavu jižní a centrální Asie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Nobelova cena 2014
autoři: Susana , mva
Spustit audio