Týden očima Petra Schwarze: Strašák na cestách

29. únor 2020

Koronavirus Covid-19 se šíří světem, podle Světové zdravotnické organizace může zasáhnout všechny země planety.

Velkým ohniskem nákazy se stal po Číně Írán, což tamní úřady popíraly a náměstek ministra zdravotnictví Harírší vyvracel na tiskové konferenci, při které bylo vidět, že jemu samému není vůbec dobře. Druhý den úřady přiznaly, že to bylo tím, že pan náměstek chytil koronavirus také. Po něm se nakazila i viceprezidentka země a virus dorazil i do tamního parlamentu.

Čtěte také

V Evropě se největším semeništěm nákazy stala severní Itálie, nakažených ale přibývá rychle i v dalších zemích. U nás zatím žádný potvrzený případ nemáme, řada lidí si ale užívá paniku pro jistotu s předstihem a tak vyrazila do obchodů shromažďovat zásoby, někde pak regály zvláště s trvanlivými potravinami vypadaly jako kdysi regály v sovětské samoobsluze.

Internetové obchody hlásily množící se objednávky na stovky kil potravin, výjimkou nebyla ani objednávka půltunová, což už předpokládá buď pořádný apetit, nebo pořádnou vyplašenost. Anebo možná pochybnou naději, že se později podaří něco se ziskem zobchodovat.

Nedostatek potravin přitom v žádném případě nehrozí, jak koneckonců opakovaně ujistil i premiér Babiš. Na rozdíl od roušek, které už podnikavci nabízejí na internetu za nehorázné ceny. Hlavně se nestydět.

Ať dokážeme lépe odhadnout, o co má smysl se pokoušet

Čtěte také

Americký prezident Trump se při návštěvě Indie vytasil s tvrzením, že Spojené státy jsou výrobě vakcíny proti koronaviru velmi blízko. Bílý dům pak musel vysvětlovat, že Trump vlastně hovořil o ebole. Pravda, Trump také v pondělí tvrdil, že akciové trhy „začínají vypadat velice dobře“, což se projevilo tak, že ceny akcií na Wall Street nebyly tento týden na houpačce, ale na pořádné skluzavce. Také i když se Trump opakovaně chlubí, jak dobrým je byznysmenem, v hromadění majetku ho strčí do kapsy i premiér malého Česka.

Jak koneckonců ukázal žebříček týdeníku Wprost, v tomto ohledu nesahá Babišovi po kotníky ani celá padesátka nejbohatších polských politiků, která by společně dohromady dala jen nějakých pár miliard korun. Vůbec nejbohatší polský politik to v podnikání dotáhl jen na něco přes čtvrt miliardy, prostě tam se se určitě od politiků nemohou učit, jak řídit stát jako firmu.

Čtěte také

Podle průzkumu veřejného mínění agentury CVVM podporuje protivládní protesty spolku Milion chvilek pro demokracii přibližně třetina lidí, něco málo přes polovinu s nimi nesouhlasí a podle 40 procent lidí není důležité vyjadřovat své názory na demonstracích.

Na Slovensku volí nový parlament a vypadá to, že po třech vítězstvích v řadě tentokrát nemusí vyhrát Smer bývalého dlouholetého premiéra Fica. Podle posledních průzkumů může Smer předstihnout hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče, který na sebe dokázal upozornit především kvalitním politickým marketingem včetně schopnosti slíbit i to, co Fico nedokázal.

Koneckonců Matovič své hnutí OĽaNO označuje za protikorupční, s čímž u nás hnutí ANO uspělo. Matovič kromě jiného nabídl voličům bezplatnou dopravu ve vlacích i autobusech pro důchodce, invalidy a studenty, v malém Lucembursku ale vláda dokázala jít ještě dál - od zítřka je tam zdarma veškerá veřejná doprava pro všechny včetně cizinců.

Petr Schwarz

Z výzkumného centra v australském Sydney uprchl pavián, kterého čekala sterilizace, a vzal s sebou i dvě samice. Dlouho si však s nimi neužil, po hodině byli dopadeni. V Kalifornii zahynul při nezdařeném pokusu o let v raketě s parním pohonem čtyřiašedesátiletý Mike Hughes, který se chtěl nechat vystřelit do vesmíru, aby dokázal, že Země je placatá. Ať dokážeme lépe odhadnout, o co má smysl se pokoušet, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio