Kamila Pešeková: Slovensko jde volit. Skončí definitivně éra Roberta Fica?

28. únor 2020

Předvolební kampaň na Slovensku, která už oficiálně skončila, byla ve znamení významného zvratu v předvolebních průzkumech.

Zatímco ještě na podzim, tak jako i během uplynulých několika let, v nich byla na jasném prvním místě strana SMER Roberta Fica, poslední neoficiální průzkum ukázal, že Fico by naopak mohl být tím, kdo bude poražen. A to i přes to, že opozice neprokázala schopnost se sjednotit a jít do voleb v jakékoli koalici.

Čtěte také

Konec éry Roberta Fica byl jedním z hlavních politických témat prakticky už celé dva poslední roky. Právě před dvěma lety byli na západě Slovenska zavražděni novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.

Bez této události by politická scéna na Slovensku vypadala úplně jinak. Vražda a její následné vyšetřování ukázalo propojenost současné vládní garnitury, kterou symbolizuje SMER, s nekalými praktikami a korupcí v nejrůznějších oblastech veřejného života. Proto je touha voličů po změně velmi silná.

Jak to tak bývá, během kampaně se obracely na veřejnost různé známé osobnosti, ať už to byli herci, sportovci nebo dokonce rappeři s výzvou, aby občané šli k volbám a volili demokratické strany. V jednu chvíli se totiž ukazovalo, že vyhrát by mohla extremistická Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Jak velké musí být zklamání občanů a nespokojenost s jejich státem, když 30 let po svržení komunistického režimu jsou ochotni volit stranu, která zpochybňuje demokratické principy?

Blázen z Trnavy

Čtěte také

Určitým příslibem změny bylo několik nových politických stran, které v posledních letech vznikly. Na prvním místě se jedná o uskupení Za ľudí bývalého prezidenta Andreje Kisky. Mělo velké ambice stát se hlavním konkurentem SMERu a mohlo počítat i s velkou mediální podporou, včetně nejrůznějších známých osobností.

Nakonec se Za ľudí nejenom že neprosadilo, ale přitížila mu videa zatím anonymního autora, která se nedávno objevila a zpochybnila Kiskovu serióznost. Podobně ztratilo během kampaně dech i Progresívne Slovensko, které přitom ještě v květnu loňského roku na Slovensku vyhrálo eurovolby.

Čtěte také

A tak se nakonec vrátil na pozici největšího konkurenta SMERu politik, který už byl mnohými odepisovaný: Igor Matovič. Jeho hnutí OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) se začalo i díky své protikorupční agendě dotahovat na SMER a podle posledního neoficiálního průzkumu ho měl vůbec poprvé předstihnout.

Matovič oslovuje voliče tím, že se snaží působit autenticky, věrný názvu své strany jako obyčejný člověk. Přináší emoce a překvapuje, nedistancuje se od lidí a především – vyvolává pocit, že on je tím zachráncem, který vysvobodí Slovensko od hrozné minulosti. V jednom z posledních videí k voličům, kde hovoří o svém soukromí, sám sebe v nadsázce označil jako „blázna z Trnavy“.

Kamila Pešeková

Matovič měl dosud pověst, že nedokáže vydržet s žádným politickým partnerem, který by mu mohl nějakým způsobem konkurovat. Najednou se může ocitnout v situaci, kdy bude někoho potřebovat pro vytvoření příští vládní koalice. A koaličních partnerů bude muset být víc. Udržet je pohromadě nebude lehké tím spíš, že SMER by, pokud by skutečně skončil po 12 letech mimo vládu, nevynechal žádnou příležitost, aby házel nové koalici klacky pod nohy.

Jestli může Igor Matovič uspět, záleží teď jen a jen na voličích.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio