Petr Holec: Chvilkaři jdou znovu ven, zatím ale nic nedokázali

28. únor 2020

Antibabišovský spolek Milion chvilek pro demokracii znovu vyrazil ven.

Na výročí „Vítězného února“ v Plzni odstartoval svou Štafetu za demokracii, která nejvíc ze všeho připomíná tradiční předvolební turné, zatímco první březnový den pořádá v Praze další demonstraci. Ta se tentokrát pro změnu koná kvůli zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem a jmenuje se Postavme se rozvratu institucí.

Čtěte také

Chvilkaři, které vede Mikuláš Minář a kteří se díky finančním příspěvkům lidí během loňského léta a podzimu profesionalizovali, vloni dvakrát zaplnili Letnou a to jim logicky dopřálo velkou mediální pozornost.

Média se samozřejmě jako obvykle zaměřila hlavně na počty demonstrantů, které akcím dávají drama a od kterých podobné občanské iniciativy zkouší odvozovat svou „politickou“ sílu, a proto možná přehlédla jeden důležitý fakt: kromě plné Letné zatím spolek vlastně vůbec nic nedokázal.

Andrej Babiš, kterým to celé začalo, stále zůstává premiérem. Opozice, kterou to záhy pokračovalo, se spíš hádá, než vítězně integruje – to jim přitom Minář dal na Letné za úkol.

Diktát ulice

Čtěte také

Volební zákon se ve prospěch malých stran nezmění. Křeček se stal ombudsmanem. A poslanci si nechtějí nechat sebrat ani volbu členů rad České televize a rozhlasu, kterou chvilkaři přibalili do svého portfolia dohledu naposled. Minář přitom Babiše v ulicích i na náměstích „stíhá“ už od posledních sněmovních voleb v roce 2017, tedy dva a půl roku.

Demonstrace samozřejmě k demokracii patří, bez nich se dobře obejdou země jako Čína nebo Rusko. Klíčovou otázkou ale je, čeho chtějí Minář a spol. dosáhnout. Zatímco trestní stíhání premiéra může určitě být dobrým důvodem přijít nejen na Letnou, dohled nad vládní i opoziční politikou a suplování demokraticky zvolených poslanců už zavání nabouráváním tradičních institucí demokracie, za kterou chtějí chvilkaři bojovat. A taky kontraproduktivním efektem, jak naposled ukázala volba Křečka.

Pokud totiž politici chodili nějaký čas kolem Mináře a spol. po špičkách podobně jako většina médií, po volbě Křečka někteří poslanci chvilkařům vzkázali, že ho udělali ombudsmanem i kvůli nim.

Čtěte také

Navíc si diktát ulice přestávají nechat líbit i někteří opoziční politici, například nový místopředseda a europoslanec ODS Alexandr Vondra nebo i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a jeden z hlavních „bijců“ opozice Miroslav Kalousek. I ti už se lekli, že chvilkaři „lezou do zelí“ i jim.

A novou perspektivu dává činnosti Milionu chvilek i poslední průzkum CVVM. Podle něho si 52 % lidí myslí, že je důležité vyjadřovat své názory na demonstracích, protesty chvilkařů ale podporuje pouze třetina lidí, zatímco 52 % s nimi nesouhlasí.

Podle téměř stejného čísla, 51 % lidí, demonstrace navíc nepřispějí k dosažení cílů spolku. Chvilkaři se před časem nechali slyšet, že tu budou nadlouho. Pokud ale brzy nedosáhnou aspoň jediného svého cíle, zůstanou tu možná nadlouho bez lidí.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio