Týden očima Petra Schwarze: Samá voda, samá voda…

14. září 2024

Kdeže vedra minulého týdne jsou! Začaly lijáky, a už od středy hydrometeorologové stupňovali svá varování před masivními povodněmi, které mohou postihnout většinu oblastí Česka. Ještě před tím ale přišlo první varování z nečekaného směru – silné deště vyvolaly povodně na Sahaře v jižní části Maroka a Alžírska, kde doteď panovalo úporné sucho a šest let nepršelo, a odnesly si přes deset lidských životů.

Na jihu a východě Německa se bojí tisícileté vody, stoletou vodu očekávají na Slovensku, v Rakousku se sype sníh už od necelých 900 metrů nad mořem a v Alpách ho mají napadnout až 2 metry, hrozí, že i přeruší dopravu Brennerským průsmykem.

Čtěte také

U nás se drží sníh na hřebenech Krkonoš, na Luční boudě ho bylo už včera dost, aby povstal první sněhulák, vločky padaly i na Šumavě. Tisíce domácností zůstaly bez proudu kvůli popadaným stromům a větvím do elektrického vedení, spadlé stromy zastavily i některé vlaky.

Ale to vše je jenom začátek, hlavní vlna má ještě přijít, jak velký nápor vody nakonec bude, se teprve uvidí. Pozitivní aspoň je, že, vypadá to, na rozdíl třeba od katastrofálních povodní z přelomu tisíciletí tentokrát nikdo ze zodpovědných nebere hrozící nebezpečí na lehkou váhu a jsme na něj lépe připraveni.

Ať přestojíme hrozící výzvy co nejlépe

Poslanecká sněmovna se sešla poprvé po dlouhé prázdninové přestávce, a pokračovala tak, jak před létem skončila. Hned od začátku si vzala slovo opozice, nepodařilo se jí ale prosadit svůj požadavek na rezignaci pirátského ministra pro místní rozvoj Bartoše kvůli zatím stále uspokojivě nefungující digitalizaci stavebního řízení.

Čtěte také

Koaliční poslanci ale souhlasili s návrhem hnutí ANO, aby Bartoš do konce září příslušnému sněmovnímu výboru dodal detailně rozpracovaný plán, jak všechny nedostatky napravit, a zároveň až do doby, kdy bude systém funkční, průběžně výbor o svém postupu informoval.

V závěru týdne pak Bartoš odvolal svou hrozbu, že Piráti neschválí návrh rozpočtu na příští rok, pokud nedostane přidáno sedm miliard do resortního rozpočtu na podporu bydlení. V koalici se dohodli, že vláda bude peníze na výstavbu bytů uvolňovat postupně podle potřeby, což však může být až v letech dalších. 

Přihořívá v amerických prezidentských volbách, demokratická kandidátka, viceprezidentka Harrisová se střetla v první a zároveň téměř s jistotou poslední televizní debatě se svým republikánským soupeřem, bývalým prezidentem Trumpem.

Čtěte také

Přestože Trump sám sebe označil za jasného vítěze v této debatě, komentátoři se většinou přiklánějí k vítězství Harrisové. Čemuž nasvědčují i nejnovější průzkumy voličských preferencí, ve kterých Harrisová opět získala malý náskok, o nějž v uplynulých týdnech přišla. Trump ale už dokázal vyhrát i ve volbách, před kterými proti své tehdejší soupeřce Clintonové také v televizní debatě obstál hůře.

Společnost OpenAI, jejíž veřejně přístupný ChatGPT spustil vloni masové využívání umělé inteligence, předvedla svůj nový model, který, jak společnost zdůraznila, byl trénován, aby myslel více jako člověk. Poněkud zvláštní myšlení předvedla mluvčí ruské diplomacie Zacharovová, která obvinila Spojené státy a celý Západ, že za jejich peníze prý Ukrajina „široce využívá teroristické metody proti mírumilovným občanům Ruska“. To už opravdu není ani cynismus, jak podotkl bývalý poradce ukrajinského ministra zahraničí Geraščenko.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Zatímco jedním z důležitých témat letošního léta byl overturismus v některých oblíbených turistických destinacích, tento týden vystoupil první platící turista do volného vesmíru, stal se jím americký miliardář Isaacman.

A na závěr ještě jeden zásah do černého: trapnou blamáž zažila britská náměstkyně ministra vnitra Johnsonová, zodpovědná za policii a prevenci kriminality. Když na policejní konferenci hovořila o šířících se krádežích, jakýsi zloděj jí ukradl kabelku. Ať přestojíme hrozící výzvy co nejlépe, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio